Economia 07/05/2013

De Guindos diu que les autonomies "més complidores" han de tenir "algun avantatge" en el repartiment del dèficit

El ministre d'Economia assegura que "el pitjor" de la crisi "ja ha passat" i fa autocrítica per la comunicació del govern espanyol

Ara
2 min

MadridEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, admet que encara no s'ha decidit com es repartirà el dèficit entre les autonomies, però assegura que "les comunitats més complidores han de tenir algun avantatge en les seves decisions d'ingressos i despeses i des del punt de vista del seu finançament". La frase arriba en plena ofensiva d'autonomies, com Extremadura, que van complir l'objectiu de dèficit del 2012 contra la possibilitat que s'estableixin objectius de dèficit asimètrics per a les comunitats, com Catalunya, que no van complir la meta de l'any passat però que van fer un esforç de reducció considerable, tenen un pes important sobre el PIB i no disposen d'accés als mercats per finançar-se.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a 'Los desayunos', de TVE, De Guindos ha remarcat que "el pitjor" de la crisi "ja ha passat" i que "Espanya no necessita cap rescat, i tampoc el necessitava fa 6- 8 mesos". En aquest sentit, ha afirmat que "el perfil de creixement anirà de menys a més", és a dir, que cada cop l'economia caurà menys.

Autocrítica per la mala comunicació

D'altra banda, preguntat pel fet que en les previsions del govern espanyol s'espera que l'atur al final de la legislatura, el 2015, sigui superior al seu inici, el 2011, ha fet autocrítica: "El tema l'hem explicat molt malament". Ha assegurat que es tracta d'un escenari "molt prudent", que "no vol dir" que arribi a complir-se i que, de fet, les hipòtesis en què es basa ja no es compleixen actualment, en referència al cost del deute a deu anys.

Uns minuts més tard ha estat encara més explícit i ha admès implícitament que l'empitjorament de les previsions també obeeix a raons polítiques i electorals: "[Amb els nous pronòstics] les sorpreses només poden ser positives, i aleshores es resoldrà la falta de confiança i credibilitat". I ha insistit, a més, en l'autocrítica: "Quan a algú se l'entén malament, s'ha de pensar que no ho has comunicat bé".

Les entitats nacionalitzades donaran crèdits a les pimes

Durant l'entrevista, De Guindos també ha dit que és "absolutament fals" que hagi pensat a dimitir en dues ocasions i no s'ha volgut mullar sobre si la banca necessitarà una nova injecció de diners públics. S'ha limitat a dir que el sector financer −en el dia del primer aniversari de la sortida de Rodrigo Rato de Bankia− és "molt més transparent i té molta més confiança i solvència que fa un any".

Finalment, el titular econòmic ha explicat que el govern "utilitzarà" les tres entitats en mans de l'Estat (Bankia, CatalunyaCaixa i Novagalicia) perquè siguin una "palanca de finançament" per a les pimes. La incògnita, però, és si és una simple declaració de principis, ja que el rescat europeu ja obliga aquests grups a centrar-se en la banca minorista.

stats