Economia 24/10/2019

Quin ha de ser el salari mínim català?

Actualment és de 900 euros mensuals, però la Generalitat defensa que superi els 1.000 euros

Paula Clemente
3 min
Quin ha de ser el salari mínim català?

BarcelonaLa Intersindical-CSC ha fet pública aquest dijous la seva última recomanació de salari mínim català. Per al sindicat sobiranista la xifra hauria de ser de 1.320 euros al mes, basant-se en que diverses institucions internacionals indiquen que el salari mínim d'un lloc hauria de ser el 60% del sou mitjà de la zona. Segons els càlculs del sindicat, doncs, la retribució mitjana a Catalunya és de 2.200 euros, i per això el salari mínim hauria de ser superior als 1.300 euros. La Generalitat, tot i que va anunciar que estudiaria la qüestió, no té la competència legal per establir el sou mínim, així que el que impera és la xifra establerta pel govern espanyol.

900 euros, el salari mínim interprofessional a Espanya

L'actual president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, va apujar el sou mínim de 735 euros a 900 euros bruts al mes (en 14 pagues) el gener d'aquest mateix any. L’executiu socialista va explicar, en fer l'anunci, que això beneficiaria 2,5 milions de treballadors, tot i que ni la CEOE ni el Banc d’Espanya ho veien llavors amb bons ulls. Aquesta mateixa tardor, en precampanya electoral, Sánchez va explicar que la intenció és seguir-lo apujant fins a situar-lo en línia amb les recomanacions europees.

El moviment de la Generalitat

El govern català va anunciar l'agost passat que començava a avançar cap a un càlcul d'un salari mínim català de referència i a estudiar-ne les implicacions. El resultat, van dir, s'hauria de presentar en un termini màxim de tres mesos. De moment, però, fonts coneixedores de la situació expliquen a l'ARA que no s'ha establert cap tipus de contacte amb els sindicats per posar fil a l'agulla. Llavors no es va facilitar cap xifra hipotètica, però cal tenir en compte que el programa electoral d’ERC per a les eleccions generals de l'abril incloïa una proposta de SMI de 1.200 euros al mes, i el de JxCat, de 1.100 euros.

La qüestió és que la Generalitat no té competències per executar una pujada del sou mínim, així que si es pronunciés oficialment al respecte, la xifra seria més una recomanació que una obligació. Segons els sindicats sobiranistes, però, podria anar-lo inculcant, per exemple, fent que l'administració pública només fes negocis amb empreses que paguessin als seus treballadors com a mínim la xifra acordada.

La postura dels sindicats

Segons el sindicat sobiranista Intersindical-CSC, tenir un sou de referència a nivell espanyol no té sentit en un país on hi ha tanta diferència en el cost de la vida. A Catalunya, han assenyalat, la vida és un 30% més cara que en altres territoris de l'Estat. "És important que les realitats socials i econòmiques s'adeqüin a la realitat de la població", han especificat.

Al mateix temps ha criticat el poc entusiasme, en aquest sentit, de CCOO i UGT. La Intersindical-CSC ha explicat que cada vegada que s'han presentat iniciatives en aquest sentit l’acollida ha sigut molt freda. Dedueixen que això pot ser a causa de la seva "interacció contínua" amb les grans patronals i el govern, i que el seu enfocament davant de conflictes laborals és poc agressiu i més basat en protegir a tota costa els llocs de feina.

Les recomanacions internacionals

Tant el sindicat sobiranista com el govern espanyol han fet referència a recomanacions d’organismes internacionals. En concret, parlen de l’Organització Internacional del Treball (OIT) o del Consell d’Europa, que insisteixen que el salari mínim interprofessional hauria de ser d’un 60% del salari mitjà del territori.

stats