La sala social del TSJC desestima suspendre la vaga de demà

És la decisió del tribunal que ha estudiat el cas aquesta tarda, que descarta aplicar la mesura cautelar que demanava Foment del Treball

La sala social del TSJC ha descartat aplicar la mesura cautelar que reclamava Foment del Treball, que volia que se suspengués la vaga. La decisió s'ha pres aquesta tarda després que les parts hagin exposat els seus arguments.

La resolució de la sala assegura que Foment pretenia fer-los pronunciar sobre la legalitat de la vaga, i que aquesta no és una qüestió que es pugui resoldre per la via d'urgència. Per tant, segons els jutges, avui només podien decidir sobre la mesura cautelar de prohibir la vaga, ja que aquesta decisió afectaria un dret fonamental. Per aquesta raó el tribunal argumenta que Foment hauria hagut d'aportar indicis que la vaga podria comportar "greus conseqüències" per als serveis essencials, i no ho ha fet. De manera que no se li pot concedir una mesura cautelar tan contundent com prohibir una vaga.

Llegeix aquí la interlocutòria de la social del TSJC que desestima suspendre la vaga

El contenciós administratiu ha rebutjat el cas 

Aquesta resolució es produeix en el segon tribunal que ha examinat el cas. La secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia desestimat al matí fer-se càrrec del recurs de Foment del Treball contra la vaga general d'aquest dimecres convocada per la Intersindical-CSC. Els jutges d'aquesta sala han considerat que el recurs de la patronal s'hauria hagut de fer a la sala social, no a la contenciosa administrativa, i que, per tant, no hi té jurisdicció. Immediatament després de saber que s'havia desestimat el recurs, Foment l'ha presentat a la sala social, i ha demanat també mesures cautelars perquè no es permetés la vaga.

La patronal catalana va sol·licitar mesures cautelars prèvies a la interposició de la demanda, i ja la setmana passada van denunciar que la vaga va ser convocada "per motius extralaborals". Segons Foment del Treball la redacció de la convocatòria havia ocultat els motius polítics que hi ha darrere de la vaga del 8 de novembre.

Es planteja una "situació de conflicte col·lectiu que ha de resoldre la jurisdicció social, única competent per examinar qüestions com la plantejada", diu l'escrit. "Sense necessitat de plantejar un conflicte de competència, ja que la interlocutòria de la sala social citada pel recurrent es refereix a una convocatòria de vaga diferent de la que es pretén impugnar en aquest procediment, es procedirà a no admetre el present recurs per a la protecció dels drets fonamentals, per ser competència de la jurisdicció social", argumenten els magistrats.

Foment del Treball alerta que el procés judicial sobre la legalitat de la vaga general continua

El director de relacions laborals i afers socials de Foment del Treball, Javier Ibars, ha alertat en declaracions a l'ACN que el procés judicial sobre la legalitat o il·legalitat de la vaga general convocada per la Intersindical-CSC per a aquest dimecres, 8 de novembre, no ha acabat. La sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt avui que desestimava la petició de Foment d'establir mesures cautelars per suspendre la vaga, però no ha entrat a valorar el fons de la qüestió del recurs, que és, precisament, si la vaga s'ajusta o no a la llei. Foment considera que no, perquè hi veu motivacions polítiques. Ibars també ha explicat que a l'escrit elaborat per la jutge Antonia Amigó de Palau es confirma que és precisament la sala social la que ha de dirimir la qüestió de la legalitat o il·legalitat de la vaga general.