Educació

ADE, la carrera amb més demanda laboral a Catalunya

Una de cada dues ofertes de feina exigeix un títol de FP i una de cada tres un d’universitari

BarcelonaEncara és una incògnita saber si un cop superada la pandèmia les demandes laborals de les empreses variaran molt o no respecte als anys precedents al covid. El que és indiscutible és que la crisi econòmica actual ha sacsejat el mercat laboral, que, gràcies a la vacunació, de mica en mica se situa en el camí de la recuperació. Amb la incertesa, això sí, de si part dels més de 112.000 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que hi ha encara a Catalunya s’acabaran convertint en acomiadaments definitius.

Inscriu-te a la newsletter Els bancs, tan propers, tan llunyansInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades de l’atur del mes de maig corroboren aquesta lenta recuperació amb 15.300 desocupats menys i 37.300 afiliats més a la Seguretat Social que a l’abril, cosa que situa l’afiliació a nivells de prepàndemia. Actualment a Catalunya hi ha 481.817 persones sense feina, de les quals 35.112 són menors de 25 anys. Aquests aturats representen un 3% menys que a l’abril i un 0,28% menys que fa un any, segons les dades fetes públiques pel ministeri de Treball aquesta mateixa setmana.

Cargando
No hay anuncios

El que sí que se sap és quines han sigut les demandes laborals de les companyies durant els primers mesos de pandèmia i si aquestes demandes han sigut diferents de les d’abans de l’arribada del covid. L’últim informe elaborat pel portal de treball Infoempleo i la consultora de recursos humans Adecco, publicat a finals del 2020 i que era ja la seva 23a edició, analitza el mercat laboral entre els mesos de març i maig del 2020 i el compara amb el mateix període del 2019. 

El primer que crida l’atenció és que el volum d’ofertes de treball publicades entre un període i l’altre va caure a Espanya un 70% i que les dues comunitats més afectades van ser, per aquest ordre, les Balears i Catalunya. Els sectors en què més van caure a nivell estatal van ser l’hoteleria i el turisme, la consultoria i la indústria de l’automòbil. Per contra, en els sectors en què més demanda es va concentrar van ser el sanitari, l’informàtic, les assegurances, les empreses de missatgeria i l’ensenyament i la formació, tots àmbits clau en plena pandèmia. 

Cargando
No hay anuncios

Tenint en compte aquesta classificació, doncs, no sorprèn que les cinc professions en les quals es van oferir més llocs de treball de març a maig del 2020 fossin repartidors, professors, agents d’assegurances, comercials i operaris. La d’auxiliar i infermer de geriàtrics, on es va concentrar una alta taxa de mortalitat pel covid, ocupen la novena i onzena posició, respectivament.

En un futur a curt termini, segons l’informe, els àmbits en què es preveu que es concentrin més contractacions ja varien una mica. La consultoria, que ha sigut un dels més castigats, serà ara un dels més demandats, seguida per la indústria farmacèutica, la indústria tèxtil, l’agricultura i explotació forestal i les empreses de neteja.

Cargando
No hay anuncios

Carreres més sol·licitades

Ara bé, just abans que esclatés la pandèmia, quines eren les professions amb més ofertes de feina a Catalunya? I els sectors? I les titulacions universitàries? Durant el 2019 va encapçalar el rànquing la professió de comptable (que està entre les més sol·licitades com a mínim des del 2016), seguida per la de programador i, en tercera posició, la de mosso de magatzem. Pel que fa als sectors, els més sol·licitats van ser la informàtica, l’hostaleria i el turisme, i el comerç minorista. Aquests dos últims són dos dels àmbits més castigats per la crisi a causa de les restriccions que han patit les botigues per fer front al covid.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de les titulacions universitàries, però, la carrera que més exigeixen les empreses és administració i direcció d’empreses (ADE). Aquests estudis porten liderant aquest rànquing com a mínim des del 2016. La segueixen relacions laborals i recursos humans, enginyeria informàtica (que des del 2016 també està sempre entre el top 3), enginyeria industrial i el doble grau d’ADE i dret. 

Ara bé, la formació universitària, amb una demanda del 32%, no és la més sol·licitada per al sector laboral: els estudis que més requereixen les empreses són els de formació professional (FP), que alhora continua sent una de les grans assignatures pendents a Catalunya. Aquests estudis són un requisit gairebé en una de cada dues ofertes laborals a Catalunya (44%). Concretament, el 26% de les ofertes volen treballadors amb una titulació de FPde grau superior, pel 18% de grau mig.

Cargando
No hay anuncios
Sectors, llocs de treball i estudis universitaris més reclamats
  • InformàticaVa concentrar el 9,9% de les ofertes laborals a Catalunya
  • Hosteleria i turismeMolt castigat per la pandèmia. El 2019 va aglutinar el 9,8% de les ofertes
  • Comerç minoristaVa endur-se el 7% de les demandes
  • Tècnic comptableAquest lloc de treball manté la primera posició que va assolir el 2018
  • ProgramadorVa passar de vuitena posició el 2018 a segona el 2019
  • Mosso de magatzemVa fer el salt del desè lloc al tercer
  • ADEÉs la més demandada com a mínim des del 2016
  • Relacions laborals i recursos humansManté el segon lloc aconseguit el 2018
  • Enginyeria informàticaEn els últims anys sempre està entre les tres carreres més sol·licitades