ARA Mateix 23/06/2021

El TSJC confirma la condemna a la UB per "vulnerar la neutralitat" amb el manifest de suport als presos

La sala insisteix que el claustre "va assumir una posició política partidista"

Ara
2 min
Cartell de la Universitat de Barcelona (UB)

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna a la Universitat de Barcelona (UB) per haver vulnerat el seu deure de neutralitat i lesionat els drets fonamentals a la llibertat ideològica i d'expressió de professors i alumnes i el dret a l'educació d'aquests últims per l'aprovació d'un manifest aprovat pel claustre en què rebutjava la "repressió i violència policial" i exigia la llibertat dels presos polítics.

La sentència de la sala contenciosa administrativa ha desestimat el recurs que havia interposat la UB perquè considera que la universitat va assumir una posició política partidista i va "trencar la neutralitat ideològica o política" que s'espera d'una universitat. Segons la sentència, l'opinió a favor dels presos va suposar "una instrumentalització al servei d'una opció política aliena a l'àmbit material i funcional" de la universitat. "Una universitat no pot abandonar la posició de neutralitat que li és pròpia per assumir posicions ideològiques i polítiques de part, desconnectades, a més, dels interessos als quals ha de servir", diu el text. El TSJC ha condemnat pel mateix la Universitat Pompeu Fabra.

La UB tornarà a defensar el dret del claustre a expressar-se lliurement

Les sentències judicials arriben després que quatre professors universitaris (Ricardo García Manrique, José Andrés Rozas, Rafael Martínez i Chantal Moll de Alba), tots quatre pertanyents a la plataforma Universitaris per la Convivència, i un alumne, Daniel Cabrera, presentessin una demanda d'empara contra la UB per l'aprovació del manifest. La plataforma Universitaris per la Convivència ha celebrat la sentència. En canvi, des del rectorat de la UB avisen que estudiaran la decisió del TSJC i tornaran a prendre les mesures necessàries per "defensar en les instàncies judicials que calgui el dret del claustre a expressar de manera autònoma i lliure les seves consideracions com a representació legítima de la pluralitat" de la universitat.

stats