Transport

Les vagues pel pont de desembre que fan tremolar aeroports i estacions de tren

La UGT convoca una aturada del 'handling' als aeroports espanyols que se suma a la de Renfe i Adif

P. S. A.
2 min
Un avió enlairant-se a l'aeroport del Prat en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEls ponts, les vacances de Nadal i l'operació sortida d'estiu sempre estan en el punt de mira dels sindicats del transport com un moment clau per pressionar les empreses en el seu pic d'activitat i acabar aconseguint millores laborals. A només dues setmanes del pont de desembre, de moment hi haurà com a mínim dues vagues que podrien entorpir el trànsit de passatgers a Espanya, tant al tren com a l'avió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La UGT va convocar ahir una vaga per als treballadors dels serveis de handling –és a dir, aquelles feines que es fan des de terra, com ara l'embarcament dels passatgers o la càrrega i descàrrega de les aeronaus– als aeroports d'Aena per a la setmana del pont de desembre. El motiu és la resolució del concurs per a aquest servei, que Iberia va perdre per després impugnar-lo i ha quedat suspès per la justícia fins que es resolgui l'embolic. Això ha generat una situació de tensió i incertesa entre els sindicats pel que fa a l'estabilitat dels llocs de treball.

Dubtes amb el concurs d'Aena

Així doncs, la UGT denuncia que Aena "continua sense establir un compromís real, concret i clar" sobre com actuar davant de les situacions d'incompliment del conveni, i es limita a ser "un gestor d'adjudicacions". En aquest sentit, el sindicat al·lega que en els darrers set anys s'han produït una sèrie d'incompliments en matèria laboral per part de "totes les empreses" adjudicatàries i que aquestes males pràctiques s'han reflectit en milers de demandes, conflictes col·lectius i convocatòries de vaga. A més, destaquen que alguns d'aquests contractes han anat a parar a empreses que ja estaven incomplint el conveni laboral.

D'altra banda, des de la UGT critiquen que Aena no ha inclòs cap mecanisme de sanció o expulsió per a empreses que no compleixin els compromisos i "torna així a inhibir-se de la seva responsabilitat com a promotor públic" sobre els treballadors. La data de la vaga encara s'ha de concretar, però serà la setmana del pont del desembre –entre el 4 i el 10 de desembre– i s'estendrà fins que els agents implicats "assumeixin les seves responsabilitats".

També coincidirà amb un dels ponts més llargs de l'any –seran festius el dimecres 6 i el divendres 8 de desembre– la vaga dels treballadors de Renfe i Adif. L'aturada laboral, que comença aquesta mateixa setmana, afectarà els dies 24 i 30 de novembre, així com els dies 1, 4 i 5 de desembre, en tots els serveis ferroviaris de l'Estat: Alta Velocitat, Rodalies, Mitjana Distància i Mercaderies. En aquest cas, el motiu de la protesta és la incertesa que ha generat per als sindicats l'anunci del traspàs de Rodalies a la Generalitat, després de l'acord entre ERC i PSOE.

stats