Economia 30/06/2016

L'Agència Tributària escorcolla seus de Google a Madrid per presumpta evasió fiscal

"Complim amb la legislació fiscal a Espanya", defensa l'empresa

Dani Sánchez Ugart / Agències
2 min
Google no haurà d'esborrar dades del seu cercador

MadridAgents de l'Agència Tributària (AEAT) han escorcollat les dues seus de Google a Madrid per investigar un possible cas d'evasió fiscal, segons han confirmat a Efe fonts coneixedores de l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Complim amb la legislació fiscal a Espanya a l'igual que a tots els països en què operem. Estem cooperant amb les autoritats a Espanya per respondre totes les seves preguntes, com sempre", ha explicat l'empresa en un correu electrònic a l'ARA.

El pla de control tributari de 2016, aprovat el passat febrer té com una de les seves línies fonamentals les actuacions de control en el camp de la planificació fiscal internacional i del comerç electrònic, àmbits en els quals l'Agència Tributària comptarà amb un reforç de les eines de selecció i control de contribuents.

Agents de l'Agència Tributària han registrat les dues seus de Google a Madrid, la seu central a Torre Picasso i el Campus que té la companyia en el centre de la ciutat.

Només 2 milions d'impostos

El 2014, la companyia nord-americana va declarar un benefici net de 4,5 milions d'euros a la seva seu espanyola i va pagar 2,06 milions d'euros d'impost de societats, amb una facturació de només 54 milions, segons les dades del registre mercantil consultada per l'ARA. Aquesta facturació, baixa per a un gegant com Google, s'explica perquè l'empresa canalitza la major part dels seus ingressos a través de la seva filial irlandesa, on va tenir una facturació de 18.000 milions d'euros, tot i que també va pagar pocs impostos.

Segons informacions periodístiques de principis d'any, l'empresa va derivar 10.700 milions d'euros de beneficis a les Bermudes, on les empreses no paguen impost de societats, a través de les seves filials irlandeses i holandeses. D'aquesta manera, la companyia nord-americana s'assegura pagar unq auntitat irrisòria d'impostos malgrat la facutració milmilionària.

Google és un dels molts casos d'empreses tecnològiques amb una xarxa de planificació fiscal que li permeten pagar tipus efectius molt baixos, en relació als seus beneficis milmilionaris reals.

stats