La guerra comercial de Donald Trump

El pla de la UE per salvar el sector vitivinícola davant Trump: menys producció, però més vi sense alcohol i vermut

Brussel·les vol disminuir el nombre de productors per adaptar-se a la baixada del consum de vi i a l'estancament de les exportacions

Brussel·lesEl sector vitivinícola fa anys que pateix una disminució constant del consum de vi i un estancament de les exportacions, però les expectatives encara són pitjors i veu com plana sobre ell la guerra aranzelària de Donald Trump. En aquest context, la Comissió Europea s'ha afanyat a presentar un pla per mirar de reflotar un dels productes més icònics de casa nostra i del conjunt de la Unió Europea i protegir-lo dels potencials atacs de la Casa Blanca.

Inscriu-te a la newsletter EconomiaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les principals mesures pretenen reduir-ne la producció i potenciar la compra de vi sense alcohol i de begudes fetes amb base de vi que cada cop es consumeixen més, com és el cas del vermut. Segons fonts comunitàries, l'objectiu és "adaptar" la producció al volum de demanda, que es pot veure afectada d'una manera substancial arran dels aranzels estatunidencs, i a "l'evolució del consum", que s'encamina cap a vins amb menys graduació o gairebé sense alcohol. "És una qüestió d'aprofitar les oportunitats del mercat", apunten les mateixes fonts.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, per tal de limitar o disminuir la producció, Brussel·les donarà més màniga ampla a les administracions estatals i regionals perquè limitin o aturin en sec la concessió de permisos d'explotació de vinyes "si es considera que en la zona hi ha sobreproducció". També podrà evitar que es replantin vinyes que tinguin un "rendiment excessiu", i es facilitarà que els agricultors que tenen permisos d'explotació de vinyes i no els fan servir puguin revocar-los sense sanció. A més, en cas que es prevegi sobreproducció, els estats membres podran pagar a les explotacions els diners que guanyarien venent el vi fins i tot abans de produir-lo perquè no el produeixin i en posin encara més al mercat.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al vi sense alcohol, Brussel·les s'emmiralla en el sector de la cervesa i preveu que el vi també té molt camp per córrer en el món de les begudes amb poca o gens de graduació. En aquest sentit, l'executiu comunitari proposa harmonitzar els etiquetatges en la pròxima Política Agrícola Comuna (PAC) i fer-los "més atractius i familiars" per al consumidor: tots els vins que estiguin per sota del mig grau de graduació es qualificaran de vins sense alcohol i els que estiguin per sota del 0,05% s'especificarà que contenen un 0,0% d'alcohol. A més, els vins que tinguin un 30% menys de graduació que el mínim que solen tenir els del seu tipus –com pot ser el blanc, negre, rosat o escumós– portaran l'etiqueta de vi lleuger en alcohol.

D'altra banda, la Comissió Europea proposa modificar la normativa de l'anterior PAC i permetre ara que tots els productes aromatitzats fets amb base de vi es puguin fer amb vi desalcoholitzat. D'aquesta manera, es pretén que el sector vitícola incrementi les vendes a empreses que fan aquesta mena de begudes, com pot ser el vermut.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, cal recordar que la proposta legislativa presentada per la Comissió Europea aquest divendres ha de ser negociada i validada pels estats membres i el Parlament Europeu. Aquests tràmits es poden allargar durant mesos en el temps, però tant Brussel·les com el sector vitivinícola demanen que s'accelerin les negociacions i les mesures entrin en vigor com més aviat millor.

En tot cas, la patronal europea del sector CEEV (Comitè europeu d'empreses de vins) ha celebrat la proposta de la Comissió Europea per protegir el sector, si bé ha lamentat que el paquet de mesures s'hagi "quedat curt" en la preparació dels potencials aranzels del 200% a les importacions de vi europeu als Estats Units que va anunciar Trump. "Necessitem una solució urgent", diu un comunicat emès per la patronal.

Cargando
No hay anuncios