Economia 02/04/2019

L’atur registra el pitjor març des del 2011

El nombre de desocupats a Catalunya es va reduir en 902 persones i es frena la millora del mercat laboral

Paula Solanas
3 min

BarcelonaLes xifres que reflecteixen la millora del mercat laboral ja no tenen el vigor dels últims anys. L’atur registrat va caure a Catalunya en 902 persones al març, fins a situar-se en un total de 395.740 aturats, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Ocupació i Seguretat Social. Així doncs, aquesta davallada significa una reducció del 0,2% respecte al febrer. La dada d’aturats ja ha caigut en un 3,8% en els últims dotze mesos i al març hi va haver 15.721 persones menys a l’atur que l’any anterior.

Així doncs, el març passat va suposar una frenada important en el ritme de caiguda de l’atur registrat. Des del 2011 –quan el nombre de desocupats es va incrementar en 8.658 persones respecte al febrer– el retrocés no havia estat mai inferior a 1.000 persones en el tercer mes de l’any. De fet, des del 2014 la xifra s’havia situat sempre per sobre dels 5.000, una dada que contrasta amb la reducció de 902 aturats d’aquest 2019. Cal tenir en compte que aquest any la Setmana Santa (que acostuma a animar el mercat laboral) cau a l’abril i no al març com l’any passat. Tot i així, el president de la consultora de recursos humans ICSA, Ernesto Poveda, creu que l’efecte estacional per si sol no explica l’alentiment de la caiguda de l’atur. “Al malalt li ha baixat la temperatura, però encara no entenem quina és la malaltia”, apunta.

Per demarcacions, durant el març l’atur es va incrementar en 849 persones a Barcelona, mentre que va descendir a la resta. A Tarragona el total de desocupats va caure en 964 ; a Girona, en 761 persones; i a Lleida, en 26. Al conjunt de l’Estat, el nombre de persones a l’atur ha disminuït en 33.956 en relació amb el mes anterior, cosa que situa la xifra total de desocupats inscrits en 3.255.084 persones. Així doncs, el total de persones a l’atur es va reduir en un 1%, que representa el descens més petit en un mes de març des del 2014.

Per contra, les estadístiques han estat més positives pel que fa al nombre d’ocupats que ha sumat la Seguretat Social. El mes passat va tancar amb un augment mitjà de 155.104 afiliats, per sobre de l’increment de cotitzants del mateix mes del 2018. Amb aquest repunt, el total d’ocupats va tornar a superar els 19 milions, ja que es va situar en 19.043.079 afiliats: la xifra és la més alta dels últims 11 anys en un mes de març.

Al conjunt d’Espanya, el descens acumulat de l’últim any és del 4,8%, és a dir, hi ha 167.467 persones menys a l’atur que el març del 2018. Durant el tercer mes del 2019, a Espanya es van signar prop d’1,7 milions de contractes, dels quals poc més d’un 10% van ser indefinits. Del total, tan sols un 6,3% són contractes indefinits a temps complet. Poveda remarca que la situació és “preocupant”, ja que Espanya no ha millorat les polítiques actives d’ocupació perquè els treballadors es puguin adaptar a la nova realitat del mercat de treball. “No hem superat l’anterior i estem entrant en una nova desacceleració”, lamenta.

Les dades tampoc satisfan els sindicats. La UGT va criticar que l’ocupació que es va crear durant el març es caracteritza per ser temporal, estacional i precària, de manera que reflecteix un mercat laboral “fràgil i injust”. Considera, doncs, que malgrat l’increment de 155.104 afiliats, la majoria de contractes estan vinculats a activitats econòmiques estacionals com el turisme. D’aquesta manera, la UGT va urgir a “recuperar els drets dels treballadors i derogar en la seva totalitat les reformes laborals”. Per al sindicat, el descens continuat de la taxa de cobertura i l’increment de l’atur de llarga durada requereixen ampliar la protecció als desocupats. Per la seva banda, CCOO de Catalunya va lamentar que “la manca de confiança en el mercat de treball fa que una part de la població treballadora deixi de buscar feina de manera activa”.

Repunt per Setmana Santa

Aquest any el nombre de contractacions per Setmana Santa superarà els 159.400 contractes, fet que suposa un increment del 4,2% respecte a l’any passat, impulsats pel turisme, segons l’estimació realitzada per la firma de recursos humans Adecco. Precisament, Catalunya lidera el rànquing segons el nombre de contractes, amb gairebé 29.000, un 6,5 % més que el 2018. Per darrere hi ha Madrid (22.700 contractes, un 6% més), Andalusia ( 18.400 contractes, un 5,6% més) i el País Valencià (18.000, un 1,2 % més). En aquest sentit, el sector que requerirà més treballadors tornarà a ser el turisme, que es desperta amb les vacances de Setmana Santa.

stats