Economia 03/09/2019

Catalunya torna a liderar la destrucció de llocs de treball a l'agost

La campanya d'estiu tanca amb una mitjana de 65.190 afiliats menys a la Seguretat Social

Paula Solanas / Laia Forès
3 min

Barcelona / MadridL'estiu s'acaba un altre cop amb males dades per al mercat de treball. El mes d'agost l'atur registrat va augmentar en 12.588 persones a Catalunya, fins a un total de 371.418 desocupats, segons les dades que ha actualitzat aquest dimarts el ministeri de Treball i Seguretat Social. Es tracta d'un increment del 3,5% respecte al mes de juliol, mentre que en l'acumulat de l'any l'atur registrat ha baixat en 9.300 persones, és a dir, un 2,4%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, hi ha una altra dada important per valorar el context del mercat de treball que tampoc va ser positiva a l'agost. De mitjana, la Seguretat Social va perdre 65.190 afiliats durant el mes d'agost a Catalunya, és a dir, que es van destruir llocs de treball respecte a l'anterior. De fet, és de llarg la comunitat autònoma que va perdre més contribuents, per davant de Madrid (-43.692 afiliats) i el País Valencià (-37.338 afiliats).

L'any passat Catalunya ja va liderar aquest rànquing, encara que aleshores la dada va ser pitjor que la del 2019. En comparació amb l'agost anterior, l'afiliació a la Seguretat Social ha avançat un 2,37% amb 80.045 ocupats més que contribueixen al sistema. Modest Guinjoan, del Col·legi d'Economistes, destaca aquest matís i rebaixa l'alarmisme. "Hi ha una certa desacceleració de caràcter general que es tradueix a l'evolució de l'atur, però si mirem a un any enrere estem millor en nombre d'afiliats", apunta.

En el conjunt de l'Estat el vuitè mes de l'any va tancar amb 54.371 aturats més, i la xifra de desocupats puja fins als 3.065.804. Això implica un increment d'un 1,8% respecte al juliol, malgrat que respecte a l'any passat el total d'aturats ha caigut en 116.264 persones. A més, el sistema de la Seguretat Social ha perdut 212.984 contribuents de mitjana durant l'agost i se situa en 19,3 milions.

No és estrany que l'últim mes fort de l'estiu sigui dolent, però aquest ha estat especialment desfavorable al conjunt de l'Estat en comparació amb anys anteriors. És l'increment de l'atur registrat més elevat des del 2010, quan Espanya es trobava en plena destrucció de llocs de treball per la crisi financera. "Fa temps que les reduccions de l'atur s'han moderat, però veníem de dades molt bones", afegeix Guinjoan.

Per províncies, l'atur a Barcelona va pujar 9.415 persones a l'agost, i la xifra de desocupats es va situar en 279.507. No obstant, l'increment més elevat es va produir a Girona (4,6%), amb 1.403 aturats més, fins a un total de 32.106. En el cas de Tarragona, el repunt de ser de 1.265 nous desocupats (3,1%), mentre que va ser més lleu a Lleida (2,9%), amb tan sols 505 aturats més.

Increment "extraordinari"

Per part de la Generalitat, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha avisat que les dades d'atur registrat del mes d'agost "confirmen els senyals d'alerta" que ja es podien percebre el mes anterior. "Els auguris es van confirmant, aquesta tendència a l'alentiment de l'economia", ha afirmat Ginesta en una atenció als mitjans aquest dimarts.

El secretari general de Treball ha lamentat l'increment intermensual "extraordinari" de l'atur, d'un 3,5% en relació al juliol, el més alt des del 2009. També ha apuntat que "l'empitjorament" de les dades de contractació és una mostra "evident" que hi ha una "pèrdua de dinamisme del mercat de treball". Ginesta ha alertat que l'últim tram de l'any "pot generar moltes dificultats" en l'àmbit laboral a Catalunya. A més, ha avisat que la repetició d'eleccions a l'Estat "podria accentuar" les "senyals d'alerta".

"El millor agost de la història"

Tot i l’augment de l’atur, el Secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado, ha destacat que l’ocupació ha crescut en 255.000 persones si no es tenen en compte els factors estacionals. “És una augment de l’ocupació bastant raonable”, ha subratllat. Respecte a la Seguretat Social, les afiliacions han augmentat durant l’agost fins al punt que, segons Granado, “és el millor agost de la història”. De fet, el Sectretari d’Estat ha avançat que les seves previsions apunten a un augment sostingut de les afiliacions en els propers mesos.

Pel que fa al salari mínim interprofessional (SMI), Granado ha insistit en què “no hi veu cap impacte” negatiu en la creació d'ocupació, alhora que ha admès que això no vol dir que no n’hi hagi. El govern espanyol farà balanç més endavant, quan tingui les dades de tot l’any. Tot i això, ha subratllat que “és difícil que tingui els impactes apocalíptics que van dir algunes institucions”.

stats