Economia 03/12/2019

El sector serveis fa créixer l'atur a Catalunya en 3.000 persones

El nombre d'afiliats baixa per primer cop un mes de novembre des del 2013

Elisabet Escriche
3 min

BarcelonaNi la contractació de personal que s'ha fet per poder cobrir la demanda del Black Friday ha pogut evitar que l'atur a Catalunya pugés el mes de novembre. Ho ha fet en 2.915 aturats més respecte a l'octubre (+0,75%), i el responsable d'aquest increment ha estat el sector serveis, un dels motors de l'economia catalana. Amb aquesta mala dada, ja són cinc els mesos consecutius en què l'atur puja.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest ha estat l'únic sector en què s'ha incrementat el nombre de persones que s'ha quedat sense feina, amb 4.853 nous desocupats. A la resta, fins i tot a la indústria, en què en els últims mesos s'han acumulat la majoria d'expedients de regulació d'ocupació (ERO), l'atur ha baixat, tot i que de forma molt tímida: a l'agricultura hi ha hagut 158 aturats menys, en la construcció, 308, en la indústria, 45 menys, i en el col·lectiu de persones sense feina anterior, 1.427 aturats menys. "És normal que al sector serveis en aquesta època de l'any hi hagi una punxada perquè finalitzen molts contractes en el sector de l'hostaleria. S'ha de veure si canvia de tendència amb la contractació per a la campanya de Nadal", explica el

Tampoc ha estat un bon mes pel que fa a la creació de nous llocs de treball, que ha baixat per primer cop des del 2013 i ho ha fet un 0,19%. La lectura positiva, però, és que en comparació amb el mateix mes de l'any anterior l'atur s'ha reduït en 4.223 persones (-1%) a Catalunya, cosa que deixa la xifra de les persones que no tenen feina en 390.182, mentre que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social puja gairebé un 2%, amb 67.644 persones més. "Les xifres confirmen l'alentiment de l'economia que hi ha tant a nivell internacional com nacional però a un ritme que per ara no és dramàtic. Caldrà veure com es tanca l'any i com s'evoluciona durant el primer trimestre de l'any que ve", afegeix el professor de la UB.

Al conjunt d'Espanya la situació és més preocupant. L'atur també ha pujat en 20.525 persones al novembre (+0,6%) però a diferència de Catalunya és el pitjor novembre des del 2016: el volum total d'aturats a l'Estat se situa en 3.198.184 persones. Pel que fa a la creació de nous llocs de treball la xifra encara és més alarmant. La Seguretat Social va tancar el mes de novembre amb un descens mitjà de 53.114 afiliats (-0,27%), la caiguda més important en aquest mes des de l'any 2013, quan l'afiliació va baixar en gairebé 67.000 persones. Tot i així, en comparació amb el novembre del 2018 es registra un increment del 2,28% i 431.254 nous afiliats.

El ministeri de Treball ha justificat aquesta caiguda assegurant que el novembre és un mes en què tradicionalment es produeixen retallades en les plantilles per la finalització de contractes en els serveis.

De fet, el sector serveis també ha estat el que més ha contribuït a la pujada d'aturats a Espanya aquest novembre, amb un augment de 23.934 desocupats (+1%), seguit per la construcció (+0,7%). A la resta va caure el nombre de desocupats: el que més va baixar va ser l'agricultura (-1,1%), el col·lectiu sense ocupació anterior (-1%) i la indústria (-0,2%).

Girona, la demarcació on més puja l'atur

Per demarcacions, els indrets on més ha pujat l'atur a Catalunya són els que més depenen del turisme: les comarques gironines, amb un increment del 4,2% més respecte al mes anterior, de manera que s'arriba als 38.377 desocupats i Tarragona (+2,5%). En canvi a Barcelona només puja un 0,05% i a Lleida que ho fa només un 0,7%.

Pel que fa a gènere i edat no hi ha grans novetats, i les dones i els joves són els dos col·lectius amb qui més s'acarnissa l'atur. Del total de persones sense feina que hi ha a Catalunya un 57% són dones i un 7% són menors de 25 anys. En aquest sentit els dos grans sindicats CCOO i UGT han tornat a reclamar més recursos per a polítiques actives d’ocupació adreçades aquests dos col·lectius i a les persones de llarga durada.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha lamentat "l'alentiment progressiu i sostingut" en la reducció interanual d'aturats i ha reclamat al nou executiu espanyol que revisi la normativa laboral perquè la Generalitat torni a recuperar l'autorització administrativa en els EROs. "Tenim esperança que un govern progressista faci allò que ja fa anys que diu el PSOE, que és revisar la normativa laboral i introduir barreres de sortida més estrictes", ha insistit.

Les xifres

4.853

És el nombre d'aturats que ha pujat en el sector serveis a Catalunya. Ha estat l'únic on ha pujat el nombre de desocupats

-53.114

És el descens en nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Espanya, és la baixada més important que s'ha produït un mes de novembre des de l'any 2013

0,6%

És l'increment d'aturats a Espanya. És el pitjor novembre des de l'any 2016

14,5%

És l'increment de les despeses totals dels serveis públics d'ocupació en prestació d'atur de l'octubre passat respecte el mateix mes de 2018

stats