Mercat laboral

L'atur puja deu mesos després malgrat un bon gener

El nombre de desocupats augmenta en 2.644 persones a Catalunya tot i el rècord de contractes indefinits

4 min
Façana de la delegació del SEPE a Barcelona.

BarcelonaEl mercat laboral comença a recuperar el comportament habitual que tenia abans que esclatés la pandèmia. Després de deu mesos consecutius baixant, l'atur ha tornat a pujar al gener, un mes en què tradicionalment ho acostuma a fer per la finalització de molts contractes de la campanya de Nadal, i en aquesta ocasió s'hi ha de sumar l'efecte de la sisena onada amb la variant òmicron, segons el ministeri de Treball. L'augment de desocupats ha estat de 2.644 persones a Catalunya (+0,7%) –s'ha tancat el gener amb 371.802 aturats– i de 17.173 persones a Espanya (+0,5%) –amb un total de poc més de 3,1 milions de desocupats–.

Les dades, però, són molt més bones que les de fa un any, quan les xifres estaven descontrolades a causa de la crisi del covid. Concretament, a Catalunya hi ha 136.279 desocupats menys (un 26% menys) que el mateix mes del 2021. De fet, en números absoluts és el millor gener des del 2008, quan va esclatar la crisi bancària i, si es compara amb fa dos anys (poc abans que esclatés la pandèmia), el mes passat es va tancar amb 62.800 treballadors més. Pel que fa a Espanya és el segon millor registre d'un gener en els últims 25 anys.

Per al professor de la UOC i col·legiat del Col·legi d'Economistes de Catalunya Josep Lladós, el factor que explica les dades de gener és que hi ha hagut una recomposició de llocs de treball. "S'ha incrementat molt la contractació en sectors com la sanitat o l'educació, i tot això sense que s'hagi recuperat la mobilitat turística d'abans de la pandèmia; per tant, són bones notícies perquè milloren les expectatives", apunta

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social també trenca la tendència positiva dels últims mesos. Cauen per sota dels 3,5 milions els afiliats al Principat, 36.617 menys que al desembre, però tal com passa amb la xifra de desocupats en comparació a fa un any, hi ha 135.623 afiliats més (+4%). Al conjunt de l'Estat, hi ha més de 19,6 milions d'afiliats, dada que suposa una pèrdua de 197.750 persones respecte al desembre (-0,3%) i supera en més de 434.000 la xifra d'ocupats del febrer del 2020, abans de l'arribada de la pandèmia.

Rècord de contractes indefinits

La cara positiva que deixa aquest gener és que ha sigut el millor mes de la sèrie històrica pel que fa a contractació indefinida. En concret s'han registrat 238.672 contractes d'aquest tipus a l'Estat, cosa que representa un 15% del total dels gairebé 1.600.000 signats el mes passat.

A Catalunya les dades encara són millors: dels més de 225.000 contractes que s'han fet, un 20,7% són indefinits (un 43% més respecte al desembre, mentre que els temporals cauen poc més d'un 5%). Si es compara amb fa un any, la diferència dels indefinits s'accentua encara molt més, amb un creixement de fins al 92%.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha aprofitat aquest factor per assegurar que l'increment es deu "sense cap mena de dubte" a l'efecte de la reforma laboral aprovada pel consell de ministres a finals de desembre. Amb l'anterior reforma laboral, que va estar vigent des del 2012 fins a finals del 2020, la mitjana de contractes indefinits signats era del 9,1%. Díaz ha insistit en aquest missatge, al qual també s'ha sumat el ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá, perquè aquest dijous l'executiu espera aprovar la nova llei al Congrés dels Diputats, tot i que aquest dimecres al matí el govern de Sánchez encara no comptava amb els vots suficients.

El professor de la UOC matisa l'optimisme de Díaz i creu que aquest increment dels indefinits, a banda de l'entrada en vigor de la reforma, passa per una suma de dos factors: el primer és que una tercera part de la conversió de contractes són temporals eventuals i no d'obra i servei, que és el que vol minimitzar la reforma. En segon lloc, apunta que un 40% dels nous contractes indefinits ho són a temps parcial. "L'efecte de la reforma es veurà quan la borsa de persones que havien treballat al turisme es reactivi i tornin a ser contractades", matisa.

Punxada del sector serveis

L'augment de l'atur a Catalunya respon a l'increment de desocupats bàsicament al sector serveis, el que més treballadors té, amb gairebé 2.000 persones més (el sector representa el 73% del total de desocupats), i en menor mesura a la indústria i a la construcció. L'agricultura ha resistit, ja que l'atur al gener només ha incrementat en 10 persones.

Per sexes, la desocupació continua castigant més les dones (56%) i per demarcacions totes les catalanes han patit un lleuger augment. Tarragona és on més ha pujat, seguida de Girona, Barcelona i Lleida.

El nombre de treballadors inclosos en expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) pel covid-19, que no es comptabilitzen com a aturats, s'ha situat a Catalunya en els 26.312 (0,7% dels afiliats). El Principat concentra, doncs, pràcticament una quarta part dels que hi ha al conjunt de l'Estat (116.821). Tenint en compte aquestes xifres, el 97% dels empleats protegits per aquest mecanisme des que va esclatar la pandèmia ja s'han reincorporat a la feina.

El secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha remarcat que la pujada de l'atur és un senyal que s'ha deixat enrere "la muntanya russa" de la pandèmia i que s'ha estabilitzat el mercat de treball, ja que el gener acostuma a registrar pujades de l'1% de l'atur. Vinaixa ha descartat també que la variant òmicron hagi perjudicat el mercat laboral. Pel que fa als sindicats majoritaris, la UGT i CCOO, han lamentat l'augment de l'atur al gener i l'"alt índex de precarietat". Tot i això, han celebrat l'augment de la contractació indefinida i han fet una crida als partits perquè dijous avalin la reforma laboral.

stats