Economia 07/12/2020

116.000 autònoms rebran l'ajuda de 2.000 euros en un únic pagament

El Govern hi destinarà 232 milions d'euros abans que acabin les vacances de Nadal

Elisabet Escriche Rivas
2 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dimecres al ple del Parlament

BarcelonaFinalment seran 116.000 els autònoms que rebran l’ajut de 2.000 euros de la Generalitat, en un únic pagament abans que acabin les vacances de Nadal. Aquests 116.000 són els treballadors per compte propi que s’han inscrit en el registre per rebre prestacions del Govern, que es va obrir el 30 de novembre i es va tancar ahir a les 15 h.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per pagar aquests ajuts, la Generalitat hi destinarà 232 milions d’euros, una quantitat una mica superior a la que preveia, entorn de 200 milions d’euros. Els 116.000 autònoms, sumats als 10.000 que ja van rebre el mateix ajut quan es va fer la primera convocatòria de 20 milions d’euros i que va col·lapsar la pàgina web, suposen el 23% dels treballadors per compte propi que hi ha a Catalunya.

La majoria de sol·licitants han sigut homes (62%), d’entre 26 i 45 anys (42%), que han ingressat menys de 5.000 euros des que va esclatar la pandèmia (59%) o entre 5.000 i 10.000 (27%). Pel que fa els sectors, vuit de cada deu treballen en els serveis, seguits a molta distància per la indústria, la construcció i l’agricultura.

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, van admetre que tot i que es tracta d’una “ajuda molt important”, possiblement no “compensi” les pèrdues del col·lectiu durant la pandèmia.

Preguntats sobre per què en la convocatòria de novembre només s’hi van destinar 20 milions d’euros i ara 232, Aragonès va respondre que la primera tanda “era una ajuda d’emergència” i l’actual “de cobertura”. El vicepresident també va concretar que s’hi ha pogut destinar aquesta partida perquè “els objectius de dèficit han sigut suspesos i per l’òptima gestió de la tresoreria”.

El Govern va anunciar que s’està treballant conjuntament amb el Consell del Treball Autònom, format per patronals i sindicats, per establir “més mecanismes d’ajuts permanents”, però que aquests dependran dels pressupostos i de l’evolució de la pandèmia. El conseller de Treball va concretar que un cop s’hagin pagat els ajuts es durà a terme una “fiscalització a posteriori” i que, en cas que algun beneficiari no hagi complert els requisits, haurà de tornar l’import. Els requisits són tenir el domicili fiscal a Catalunya, la base imposable de l’última declaració de la renda igual o inferior a 35.000 euros i un rendiment net en els tres primers trimestres del 2020 no superior a 13.125 euros.

ARANWS20201205_0107El Govern prepara 200 M€ per al primer tram d’ajuts a autònomsLa patronal vol ajuts sostinguts

La patronal Autònoms Pimec va celebrar la dotació pressupostària, però també va demanar que els ajuts “s’abonin amb la màxima urgència i siguin sostinguts en el temps” mentre durin les restriccions de l’activitat econòmica pel covid-19.

Aquesta segona línia d’ajuts de la segona onada és la més important que s’ha donat al col·lectiu des que va esclatar la pandèmia i arriba després de la polèmica generada en la primera convocatòria, en què es van atendre les sol·licituds per ordre d’arribada i els ajuts es van exhaurir en només tres hores, perquè la pàgina web es va col·lapsar i va deixar milers d’autònoms sense prestacions. Aquell caos va comportar una allau de crítiques i va provocar que El Homrani cessés la cúpula del seu departament.

stats