Economia 24/11/2014

El Banc d'Espanya, partidari de començar a pujar els sous en alguns sectors

Proclama que la crisi ha acabat per a les empreses, però encara no per als ciutadans

Mariona Ferrer I Fornells
1 min

MadridEl Banc d'Espanya ha presentat aquest dilluns els resultats de les empreses no financeres del 2013 i també dels tres primers trimestres del 2014, i ho ha fet amb la intenció de projectar una idea, que la crisi ha acabat per a les empreses, si bé encara no per als ciutadans. Després d'analitzar els balanços d'un total de 7.476 companyies, la majoria d'elles grans empreses, la institució ha constatat que van guanyar un 62,4% més entre el gener i el setembre d'aquest any, respecte el mateix període de l'any passat.

Davant d'aquest escenari de beneficis, el director general del Banc d'Espanya, José Luis Malo de Molina, s'ha mostrat partidari de començar a pujar els sous en alguns sectors, sempre i quan es mantingui la competitivitat. "La moderació salarial ha estat molt útil, però en un escenari de la millora de l'activitat és possible que ens els sectors més competitius es millori el sou", ha assenyalat Malo de Molina en la presentació de la Central de Balanç de les empreses no financeres el 2013 i fins el tercer trimestre del 2014.

Els resultats d'aquest informe mostren que la taxa de variació de despesa en peres ha passat del 0,3% el 2012 al 0,8% el 2013 i a l'1% del gener al setembre del 2014. Tot i això, en l'informe, encara la taxa d'atur no és positiva per perquè l'informe aborda sobretot grans empreses.

Durant la roda de premsa al Banc d'Espanya, Malo de Molina no ha volgut comentar els percentatges de l'augment salarial -xifrats en el 0,6%- que s'estudien en la negociació del III Acord per a la Negociació Col·lectiva que aborden aquests dies els agents socials.

stats