Economia Banca 17/03/2023

L'inesperat estalvi de les hipoteques actualitzades en plena tempesta bancària

L'Euríbor queda per sota del nivell dels tipus d'interès que marca el BCE per primer cop des del mes d'abril passat

3 min
BCE

BarcelonaLes famílies hipotecades que feia mesos que estaven contenint la respiració a l'espera que se'ls actualitzés el crèdit, aquesta setmana s'han endut una grata sorpresa. La quota es posa al dia habitualment un cop l'any o cada sis mesos, i si aquest temut instant ha arribat els últims cinc dies, alguns afortunats han viscut un inesperat (per bé que mínim) abaratiment sobre el que havien previst.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant l'últim any, l'encariment de l'Euríbor ha assolit cotes mai vistes. El març del 2022 era del -0,237% i, un any més tard, l'indicador al qual van referenciades la majoria d'hipoteques s'ha incrementat disset vegades: divendres passat se situava en el 3,953%. Els experts calculen que per cada punt percentual s'encareix 100 euros la hipoteca mitjana. Això fa que, al llarg de l'últim any, en una hipoteca que s'hagués actualitzat divendres passat, la família pagaria gairebé 400 euros més mensuals, o 4.800 anuals.

Però, dins l'escenari de brusques pujades de tipus, la caiguda de tres bancs als Estats Units (Silicon Valley Bank, Signature i Silvergate), més els problemes de Credit Suisse i del First Republic Bank, han fet tornar la por a un sector que des del 2008 està en el punt de mira de la societat. A conseqüència d'aquesta situació, el tipus d'interès a què presten els diners els principals bancs –l'Euríbor– ha caigut sensiblement: després d'un descens que feia mesos que no es veia, la setmana ha acabat amb l'Euríbor al 3,38%. Això implica que una família que hagi actualitzat avui una hipoteca mitjana pagarà 57 euros menys al mes que una que ho va fer la setmana passada, cosa que equival a 684 euros menys anuals.

Anomalia financera

Aquest abaratiment recent de l'Euríbor, unit a l'última pujada de tipus d'interès decretada dijous pel BCE, ha portat la situació financera a una situació peculiar: per primer cop des de l'abril de l'any passat l'Euríbor (3,38%) queda per sota del preu del diner oficial que marca Frankfurt (3,5% des d'ahir mateix).

El cert és que la situació viscuda aquesta setmana és vista pels analistes com un miratge. La setmana vinent ja s'espera que l'Euríbor, un cop superada la por d'un efecte dòmino de problemes bancaris, torni a remuntar i se situï per sobre del 3,5%. Però caldrà veure quina decisió adopta la Reserva Federal, el banc central dels Estats Units, respecte als tipus d'interès. Fa uns dies, l'organisme advertia que hauria de redoblar esforços i apujar tipus contra la inflació, però els problemes del Silicon Valley Bank poden haver rebaixat aquesta pulsió en l'organisme que presideix Jerome Powell. L'esperada reunió serà dimecres de la setmana vinent.

El BCE no veu contagis

Aquest mateix divendres, el consell de supervisió del BCE s'ha reunit de manera extraordinària per analitzar les tensions als mercats financers dels últims dies. La reunió ha estat breu i no ha comptat amb la presència de la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde. Segons Reuters, de la reunió s'ha desprès la idea que la banca europea no corre risc de contagi pel sotrac financer als Estats Units.

Amb tot, la jornada borsària no ha estat lluïda a Europa. L'Íbex-35 ha caigut aquest divendres un 1,9%. Tot i que només dos valors han acabat en positiu, les caigudes dels bancs han estat més suaus: el Santander baixava un 4% i el Sabadell ho feia un 3%. Contràriament al que ha passat a Espanya, la borsa francesa pujava un 2%, la italiana un 1,3% i la britànica un 0,8%. A Alemanya, el DAX-30 queia un 1,3%.

stats