Biden retira les prohibicions sobre TikTok i WeChat als Estats Units

El president nord-americà les substitueix per una ordre més generalista que no apunta a cap empresa en concret

ARA
2 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, en una foto d’arxiu a la Casa Blanca.

BarcelonaNou pas endavant per rebaixar un pèl la crispació entre els Estats Units i la Xina. La Casa Blanca ha anunciat aquest dimecres que retira les prohibicions que sobrevolaven sobre les aplicacions TikTok i WeChat. Es tracta de fins a tres ordres signades per Donald Trump en plena escalada del conflicte amb el país asiàtic que estaven congelades mentre la justícia n'estudiava la legalitat. Així i tot, que desapareguin de sobre la taula suposa una petita victòria per a les companyies xineses.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Petita perquè en realitat l'actual president dels Estats Units no rebutja del tot els arguments que van dur Trump a prendre aquesta decisió. De fet, Joe Biden substituirà la norma que prohibia l'ús d'aquestes i altres aplicacions per una altra de més generalista i basada en criteris especificats. En altres paraules, que no deixarà d'estar alerta amb la tecnologia xinesa.

Per exemple, el nou decret ordena al departament de Comerç iniciar una anàlisi "rigorosa i basada en evidències" sobre les aplicacions que recopilen informació personal dels usuaris i que ho facin, a més, amb tecnologia lligada d'alguna manera a la Xina. "Determinats països, inclosa la Xina, busquen utilitzar les tecnologies digitals i les dades dels nord-americans que presenten riscos de seguretat nacional inacceptables, alhora que ajuden als controls i als interessos autoritaris", s'afirma en el comunicat de la Casa Blanca.

És a dir, que amb intenció de promoure un internet "segur, confiable, interoperable i obert", seguirà vigilant qui fa què amb les dades que es captin de les aplicacions. Sobretot si qui les recopila són companyies de països estrangers.

Els acords amb Oracle i Walmart

Amb tot, la decisió de Washington dona bastant marge a ByteDance (propietària de TikTok) i WeChat. Sobretot perquè Donald Trump havia portat tan lluny el conflicte que la xarxa social xinesa de vídeos musicals i de paròdia havia negociat amb Oracle i Walmart que es convertissin en els seus socis tecnològics als Estats Units per saltar-se el veto.

Aquest acord tampoc va estar exempt de polèmica: les dues companyies nord-americanes asseguraven que de l'aliança en sortiria una nova empresa estatunidenca, mentre que ByteDance afirmava que seria una subsidiària més controlada per ells. Aquest desgavell no va arribar gaire lluny. Ja el novembre de l'any passat Biden va avançar les seves intencions de fer el que s'ha anunciat aquest dimecres: deixar en pau, de moment, TikTok i WeChat.

stats