Unió Europea
Economia 24/05/2023

Brussel·les perseguirà els 'influencers' financers que donin mals consells

Les autoritats estatals seran les encarregades de vigilar els assessors i determinar la quantia de les sancions

2 min
Una noia fent un vídeo des de la Rambla de Barcelona

Brussel·lesBrussel·les vol evitar que més petits inversors perdin els seus estalvis per recomanacions infundades o publicitat enganyosa dels anomenats finfluencers, que són assessors financers que donen consells sobre com invertir per les xarxes socials. Aquest dimecres la Comissió Europea ha presentat una proposta legislativa per lligar-los curt i responsabilitzar-los a ells directament o a les empreses de les recomanacions que fan, i les pèrdues que poden provocar a milers de particulars europeus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu de Brussel·les és que aquests assessors, que durant els últims anys han proliferat, hagin de proporcionar la informació de manera clara i exposin de forma "equilibrada" tots els riscos i beneficis dels productes financers que estan promocionant. És a dir, que no es limitin a vendre els actius com si es tractés d'una peça de roba o un nou estri de cuina i que només n'exaltin les qualitats. D'altra banda, l'executiu comunitari també planteja directament prohibir que les companyies d'inversió paguin incentius a comercials o assessors per vendre determinats productes financers, principalment els que presenten més risc o són massa cars.

Els encarregats de garantir que compleixen amb la normativa seran les autoritats estatals, que haurien de vigilar i decidir la quantitat de les multes tenint en compte la gravetat de la infracció o, entre altres factors, si l'empresa incompleix la normativa de manera reiterada. D'aquesta manera, aquests assessors estarien exposats a sancions i fins i tot a la retirada de la llicència. Per tal que les autoritats puguin controlar l'activitat de les companyies que contracten finfluencers, aquestes empreses hauran de verificar que els seus anuncis compleixen amb la normativa europea i hauran de guardar la documentació de totes les campanyes que tirin endavant.

La Comissió vol potenciar les inversions minoristes

Aquest conjunt d'iniciatives, que encara han de ser negociades i ratificades pels estats membres i el Parlament Europeu, pretenen fer el mercat inversor de la Unió Europea més segur i animar els particulars a invertir més en actius financers. "Tot i que la Unió Europea té una de les taxes d'estalvi més elevades del món, els europeus són reticents a invertir en productes financers", ha dit el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, que creu que en gran part és un fet que es deu a la manca d'informació i desconfiança dels ciutadans comunitaris a invertir en productes financers.

stats