Economia 25/04/2016

Brussel·les congela 1.100 milions de fons regionals a Espanya en detectar irregularitats

La Comissió Europea anuncia el bloqueig de part de la partida regional per deficiències en la gestió i en el control de fons en alguns programes beneficiaris

Efe
2 min
ude Juncker, valora l'anunci de referèndum grec a Brussel·les / Reuters

Brussel·lesLa Comissió Europea ha confirmat aquest dilluns la congelació del pagament de 1.100 milions d'euros destinats a fons regionals concedits a Espanya, després que es detectessin irregularitats i deficiències en diversos dels programes beneficiaris. En aquest sentit, el portaveu comunitari Jakub Adamowicz ha afirmat en roda de premsa que "s'han congelat un total de 1.122 milions d'euros provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) corresponents al període pressupostari del 2007 al 2013", segons avançava 'El País'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El motiu del bloqueig és que s'han detectat deficiències en la gestió i en el control dels fons, tal com ha explicat el portaveu. De la mateixa manera, ha indicat que el bloqueig afecta un total de 22 programes subvencionats a l'estat espanyol. "La majoria d'irregularitats van ser detectades per les autoritats regionals o nacionals, i tenen a veure amb la gestió i el sistema de control dels programes", va detallar Adamowicz.

Per tal de solucionar-ho, la Comissió Europea ha posat en marxa tot un seguit de "plans d'acció", alguns dels quals ja estarien "força avançats", segons el portaveu. Alhora, Adamowicz ha recalcat que els organismes europeus seguiran de prop l'aplicació d'aquestes mesures correctives i ha assegurat que el bloqueig no s'aixecarà fins que la situació se solucioni.

Tanmateix, el portaveu ha volgut treure ferro a aquest anunci matisant que no es tracta de mesures extraordinàries, sinó que "és un instrument molt normal que es fa servir de forma quotidiana" en el si de l'assignació de fons regionals. A més a més, ha recordat que és "crucial distingir entre frau i errors", que ha reconegut que solen ser de naturalesa administrativa. Actualment, la Comissió Europea està invertint més de 30.000 milions d'euros a Espanya.

En aquesta línia, el portaveu europeu va afirmar en declaracions a l'agència Efe que en el període entre 2007 i 2013 es van assignar a l'estat espanyol més de 35.000 milions d'euros del fons de cohesió, incloent-hi 24.000 milions del Feder.

stats