Economia 18/05/2015

El sou mitjà català cau per segon any consecutiu, segons Adecco

Els catalans van guanyar uns 28 euros al mes menys durant el 2014 i és la comunitat on més han caigut els salaris

Ara
1 min
La fàbrica de Martorell revisa la producció cada mes i al març pararà tres dies.

BarcelonaEl salari mitjà de l'economia catalana va caure per segon any consecutiu i es va reduir en un 1,6% durant el 2014. L'any passat el sou mitjà es va situar en 1.715 euros mensuals, però els catalans van guanyar uns 28 euros menys de mitjana, segons un estudi publicat per Adecco.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya és la quarta comunitat amb el sou mitjà més elevat (l'any passat era la tercera) i la seva xifra supera en un 5% la mitjana espanyola, que arriba als 1.634 euros mensuals. Tot i així, el resultat català és el més "advers" entre totes les comunitats autònomes, ja que 10 d'elles van mostrar un increment en la remuneració mitjana.

Durant el 2014, els preus al consum van registrar un lleuger increment del 0,2% a Catalunya, cosa que va provocar que el poder adquisitiu de les remuneracions es contragués per cinquè any consecutiu. Pel que fa al poder de compra, aquest es va reduir en totes les comunitats, però Catalunya va ser la segona amb el pitjor resultat amb un descens del 9,6% en el poder de compra del seu salari mitjà.

Des del 2009 fins ara, el salari mitjà espanyol ha presentat una revalorització de l'1,4%, mentre que Catalunya acumula un descens del 0,2%. De fet, els salaris a Espanya han guanyat un 0,2% de poder de compra, després de quatre anys consecutius de retallades, gràcies a la caiguda dels preus.

De totes maneres, en els últims cinc anys s'ha acumulat una caiguda en el poder adquisitiu espanyol del 7,1%, cosa que suposa una pèrdua de 125 euros al mes. Així doncs, el salari mitjà de l'economia espanyola es va mantenir igual que l'any anterior, però amb cinc euros menys que el 2012. A nivell europeu, els sous espanyols són un 20,8% més baixos que la mitjana europea que els superen en 428 euros mensuals.

stats