Turisme
Economia 04/01/2023

Catalunya lidera la recuperació turística postcovid a l'Estat

El nombre de visitants estrangers creix un 167% i la seva despesa un 213%

3 min
Turistes a Barcelona

BarcelonaEl turisme s'ha recuperat amb força després de dos anys de forta caiguda a causa de l'impacte de la pandèmia del covid-19 i les restriccions que hi va haver el 2020 i el 2021. Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Catalunya lidera la recuperació del sector a l'Estat, amb un creixement del 167% del nombre de visitants estrangers i del 213% de la seva despesa, a més dels augments més importants tant en les tarifes hoteleres com en la seva rendibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, tant en nombre de visitants estrangers com en la despesa que fan, la situació encara no supera la de l'any 2019, l'anterior a la pandèmia. Els turistes estrangers que han arribat a Catalunya entre el gener i el novembre són un 76% dels que ho van fer en el mateix període del 2019, i la seva despesa se situa en quasi el 77% de la que van fer aleshores. En el cas del conjunt d'Espanya, encara falta recuperar un 15% de visitants per arribar a les xifres assolides abans de la pandèmia, però la despesa és només un 6,2% inferior a la del 2019.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha destacat que "el 2022 serà recordat com l'any de la recuperació del turisme després de l'impacte de la pandèmia". Ha afegit que la contenció de la inflació aquests últims mesos de l'any, juntament amb les mesures engegades per afrontar l'impacte de la guerra a Ucraïna, estan facilitant l'arribada de turistes a Espanya, amb increments de despesa i estada mitjana, cosa que "fa ser optimistes de cara a l'any 2023".

Les dades indiquen que Catalunya, entre el gener i el novembre, ha rebut gairebé 14 milions de turistes estrangers. Una xifra superior als 13 milions registrats a les Balears i als 11,1 milions de les Canàries, i que li permet liderar el nombre dels visitants, amb més del 20,6% del total de turistes que van arribar a Espanya, que van ser 67,4 milions. Així, el nombre de turistes estrangers que van arribar a Catalunya va créixer un 167,5%. Només Madrid va registrar un creixement superior, del 197%, però amb un nombre de visitants estrangers molt inferior, de poc més de 5,5 milions.

Pel que fa als diners que van deixar aquests turistes durant la seva estada, a Catalunya van ser 15.578 milions d'euros fins al novembre, un 213% més que el mateix període de l'any passat. Així, Catalunya va acumular el 19% de tota la despesa turística a l'Estat, que va superar els 81.821 milions d'euros. Les Canàries van superar lleugerament Catalunya en despesa turística, amb 15.773 milions, i les Balears van rebre 15.075 milions d'euros dels visitants. Entre aquestes comunitats més turístiques, clarament Catalunya és on més va créixer la despesa dels turistes. Madrid, però, va liderar proporcionalment l'augment, amb un 231%, però la despesa global que van fer a la comunitat de la capital espanyola els turistes va ser molt inferior a la de Catalunya i tot just va superar els 8.800 milions d'euros.

En la millora de l'arribada de turistes a Catalunya hi té un pes important la recuperació del mercat emissor francès, ja que un de cada cinc turistes estrangers que van arribar a Catalunya eren francesos. Malgrat que la despesa mitjana dels turistes que visiten Catalunya ha augmentat un 17%, fins als 1.114 euros, el cert és que la majoria dels visitants han escurçat la seva estada, que ha estat un 3,44% inferior, i ara és de 5,9 dies.

Millora la rendibilitat hotelera

La recuperació del sector també s'ha traslladat als preus, l'any en què s'ha disparat la inflació, però també ha comportat una millora de la rendibilitat hotelera. Segons les dades de l'INE, Catalunya és on més ha crescut la tarifa diària mitjana dels hotels, un 26,83%, fins als 106,19 euros. Malgrat aquest augment superior de la tarifa a Catalunya, els preus a les Canàries i a Madrid són més alts, de 121,56 i 112,50 euros de mitjana al dia.

Tot i això, Catalunya és on ha crescut més el RevPAR, el principal indicador de mesura de la rendibilitat hotelera. El RevPAR indica els ingressos per habitació disponible, i a Catalunya s'ha disparat un 55%, fins als 65,99 euros. Només a les Canàries el RevPAR va ser superior, amb 102 euros, però amb un creixement molt inferior, que frega l'11%.

Per al conjunt de l'Estat, el Regne Unit va ser el principal país de procedència dels visitants, i França i Alemanya van ser els següents. També destaquen els creixements dels visitants procedents dels Estats Units, Irlanda i els països nòrdics. Uns 4,1 milions dels turistes rebuts a l'Estat van venir per negocis, amb un creixement del 121% respecte de l'any anterior, però encara per sota dels 5 milions de turistes de negocis de l'any 2019.

stats