Economia 27/02/2013

Catalunya registra un rècord de 5.800 expedients de regulació el 2012, amb més de 70.400 afectats

Nou de cada deu expedients han estat temporals, mentre que la resta han suposat fins a 10.700 acomiadaments, la xifra més alta des del 2009

Elena Freixa
2 min

BarcelonaCatalunya va registrar una xifra rècord d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) l'any passat. Se'n van tramitar 5.852 en total, un 87% més que durant el 2011, i el nombre d'afectats va superar els 70.400 treballadors, segons les dades fetes públiques pel departament d'Empresa i Ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gairebé nou de cada deu ERO tramitats van ser temporals i van afectar 59.728 persones, mentre que la resta van ser d'extinció de contractes i van suposar 10.729 acomiadaments.

Es tracta de la xifra d'afectats més alta des del 2009, any en què es van registrar menys expedients però amb més treballadors afectats (131.350 en total).

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha reconegut una "clara tendència a l'alça" dels expedients, tot i destacar que la majoria són una alternativa als acomiadaments, ja que són o bé de suspensió o bé de reducció de jornada.

De cara als propers mesos, l'evolució dependrà de si continua o no l'ajust al sector privat i de com es faci també el del sector públic, que des de l'any passat és font de destrucció d'ocupació per les mesures d'austeritat dictades pel Govern.

Propostes per modificar la reforma laboral

Un any després que s'aprovés la reforma laboral, Bonastre ha reconegut que calen alguns retocs davant d'un entorn econòmic de crisi "més aguda i més llarga". Ha explicat que des de CiU es treballa en algunes propostes que es faran arribar al ministeri d'acord amb el compromís d'avaluar la llei en el seu primer aniversari.

Dos dels canvis que defensa la Generalitat són ampliar el comptador de 180 dies en què un treballador pot estar afectat per un ERO temporal sense consumir cap dia d'atur si finalment es queda sense feina, i que es puguin presentar expedients temporals al sector públic, on fins ara la reforma només permet els d'extinció.

stats