Colau diu als empresaris que ampliar el port i l'aeroport "no és una prioritat"

L'alcaldessa convida els assistents a les jornades del Cercle d'Economia a "encapçalar el segle XXI"

3 min
L'alcaldessa Ada Colau durant la seva intervenció

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha participat aquesta tarda en la inauguració de les jornades del Cercle d'Economia que se celebren a la capital catalana per segon any consecutiu i ho ha fet posant exemples sobre la taula per demostrar que "el projecte de Barcelona funciona". Conscient que la seva opció ideològica no és la preferida dels empresaris que omplien la sala de l'Hotel W de Barcelona, l'alcaldessa ha provat de convèncer el públic "amb dades i no per una qüestió de fe, ni molt menys de simpatia".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Colau ha destacat que "l'any 2021 Barcelona va reduir l’atur el doble de ràpid que la ciutat de Madrid" i que és "la ciutat europea amb més contractació d’oficines". Tot això, segons ha dit, s'ha aconseguit "vetllant sempre per la salut de la ciutadania", en clara referència a Madrid, que va optar per aplicar menys restriccions socials per afavorir l'economia. L'alcaldessa ha assegurat que "aquest posicionament de Barcelona s’està reconeixent internacionalment" i ha tornat a posar exemples. Ha començat recordant el recent èxit del Mobile World Congress (MWC) i ha continuat destacant que Barcelona ha estat escollida per acollir també la Copa Amèrica, l'Integrated Systems Events ("el congrés de l’audiovisual més gran del món") i que serà la capital mundial de l’arquitectura el 2026. "El que és bo per a Barcelona, és bo per a Catalunya, per a Espanya i per al Cercle", ha dit.   

L'alcaldessa no s'ha arronsat durant el seu discurs i s'ha referit també a l'ampliació del port i de l'aeroport, dues mesures que els empresaris defensen però que compten amb l'oposició dels comuns. "Som una ciutat amb un projecte propi i madur, i no diem que sí a tot. Mirem primer si encaixa en el nostre model", ha dit. I el que no encaixa és l'ampliació d'aquestes infraestructures. "Ara no és una prioritat ampliar el port i l'aeroport", ha dit Colau, i ha recordat que "depenen d’energies cares que no tenim, perquè no tenim sobirania energètica. Els esforços han d’estar en les renovables". Seguint amb el to de defensa del seu model de ciutat, ha dit davant els empresaris que el debat no és "entre les ciutats del sí i les del no, sinó que la disjuntiva és entre les ciutats del passat, basades en l'especulació, el desarrollismo i la contaminació, i les ciutats del futur, basades en una economia diversificada, puntera i sostenible per a les persones". "Alguns volen quedar-se al segle XX. Jo els convido a encapçalar el segle XXI".

L'alcaldessa també s'ha referit, tot i que sense citar-les, a les paraules que va pronunciar la setmana passada el president del Cercle, Javier Faus, durant la presentació d'aquestes jornades. Faus va reclamar "una sèrie de pactes d'estat" que permetin "salvaguardar la pau social" i va assegurar que per aconseguir-ho calen sinergies entre els dos grans partits espanyols, el PSOE i el PP. "S’ha acabat el bipartidisme", ha dit l'alcaldessa, i ara "cal parlar de pactes i de governs de coalició". Per a Colau, un acord PSOE-PP "seria un dels errors més greus: és tot el contrari del que necessitem. Necessitem pactes que donin resposta als grans reptes, com combatre la desigualtat", que ha arribat a tal nivell que "amenaça la pau social".

Retret per la falta de dones

El primer retret de l'alcaldessa, però, ha estat per una qüestió de gènere. Només prendre la paraula, Colau ha felicitat el Cercle d'Economia per haver escollit Barcelona per celebrar les jornades i també pel nom que els han posat: El moment d'Europa. Però aquí s'han acabat les floretes. A continuació, l'alcaldessa ha dit: "Les dones hi som, tenim talent, estem en política i en l'economia, però encara hi ha prejudicis" i, assenyalant el públic, ha afegit: "Les úniques dones que hi ha a primera fila som de representació política" (en referència a ella mateixa i a la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera). I després de recordar que a les empreses també hi ha dones, ha dit: "Desitjo que en pròximes edicions estiguin plenament representades".

stats