Economia 16/04/2020

El Govern calcula pèrdues de 525 M€ setmanals al comerç català

La consellera d'Empresa compareix per explicar les mesures per pal·liar la crisi del coronavirus

Paula Solanas Alfaro
2 min
Àngels Chacón: “El repte més gran és que els aturats no s’adeqüen als perfils que es busquen”

Barcelona"Encara són insuficients". La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha comparegut aquest dijous al Parlament a través de videoconferència per explicar l'impacte de la crisi del covid-19 al teixit productiu de Catalunya i ha reclamat a l'Estat que aprovi més ajudes per a les pimes i els autònoms per garantir la seva solvència. "No pot ser que una crisi de tresoreria faci desaparèixer moltes empreses", ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas del comerç, Chacón ha explicat que el confinament ha forçat l'aturada de prop de 66.000 establiments, el 60% del total, i ja suposa unes pèrdues setmanals de 525 milions d'euros. "Hi ha 209.000 persones que no poden treballar", ha dit la consellera d'Empresa, i ha reiterat que la quantitat de diners destinats a les línies d'ajudes per a empreses i autònoms de les quals disposa el Govern és limitada. Concretament, assegura que el Govern compta amb un pressupost de nou milions d'euros per pal·liar la crisi a través d'algunes partides dels pressupostos prorrogats.

Així doncs, ha insistit en la importància de "protegir les empreses perquè els treballadors tinguin lloc on tornar a treballar quan acabi la crisi", i ha confiat en intentar que "l'aturada sigui almenys una pausa". En aquest sentit, Chacón ha recordat que el 94% de les companyies catalanes són pimes de menys de deu empleats que poden trobar-se amb més problemes de liquiditat en una situació d'aturada dels ingressos.

La consellera ha afirmat que ens trobem davant d'un "estat d'alarma al turisme" i ha assegurat que l'impacte per a aquest sector serà "duríssim". En aquest sentit, Chacón ha admès que "no serà un bon any" i que el turisme interior, amb set milions i mig d'habitants a Catalunya, no serà suficient per compensar l'afluència de 19 milions de turistes del 2019. "Haurem de tenir en compte les distàncies a les platges i motoritzarem la situació al costat del sector", ha apuntat.

Pel que fa a les preocupacions de les companyies davant l'emergència sanitària, Chacón ha destacat la necessitat de dotar-se de mascaretes per protegir els treballadors i assegura que el departament ho ha facilitat a través de proveïdors locals i internacionals. D'altra banda, ha recordat que amb l'aixecament del confinament total s'ha dotat de seguretat jurídica a empreses, per exemple, importadores o exportadores, que proveeixen altres en sectors essencials. "Com més llarg és el confinament, mes extensa és la cadena de proveïdors", ha apuntat.

Per tornar a la normalitat productiva, Chacón ha reivindicat el projecte de llei que es va aprovar el gener passat per simplificar i unificar la burocràcia de les empreses i ha demanat als grups del Parlament que ajudin a accelerar-ne la tramitació com a part de la resposta contra a la crisi econòmica del covid-19.

stats