Economia 26/01/2017

Donpiso millora un 76% les vendes a rebuf de la recuperació immobiliària

La marca va obrir 30 oficines el 2016 i espera obrir-ne fins a 50 més el 2017

Xavier Grau
2 min
Una agència de Donpiso a la ciutat de Barcelona.

BarcelonaLa xarxa immobiliària Donpiso ha aprofitat la recuperació del mercat immobiliari per accelerar el creixement. El 2016 Donpiso va augmentar quasi el 76% el volum total de vendes, en passar de 213,2 milions el 2015 a 375 el 2016. L'augment és del 169% respecte al 2014, quan les vendes van pujar a 139,4 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant l'any passat, les oficines de Donpiso van vendre més de 2.500 habitatges a tot l'Estat, xifra que és un 97% superior a la de l'any anterior, segons han explicat aquest dijous el director general, Luis Pérez, i el subdirector general i responsable d'expansió de la companyia, Emiliano Bermúdez.

La xarxa d'oficines immobiliàries és en ple procés d'expansió. Durant l'any 2015 va obrir 30 noves oficines a Espanya -8 pròpies i 30 en franquícia-, i per al 2017 preveu entre 40 i 50 noves obertures, de les que aproximadament el 25% seran pròpies i la resta franquícies. Aquesta expansió comportarà una inversió total d'uns 2,5 milions d'euros, segons ha explicat Pérez.

Catalunya no serà un focus d'expansió per aquesta companyia amb seu a Barcelona, perquè els seus responsables consideren que ja tenen una xarxa molt estesa, i les noves obertures se centraran sobretot a Madrid, Llevant, el País Basc, Andalusia i les illes Canàries.

La companyia, que els anys previs a l'esclat de la bombolla va arribar a tenir gairebé 400 oficines a tota Espanya, va arribar a tenir-ne només 40 l'any 2009, i espera arribar a les 120 a finals del 2017.

Bombolla del lloguer

La companyia centra la part més important del negoci en la intermediació de la compravenda d'habitatges. Segons Luís Pérez, aquest mercat viu un molt bon moment, malgrat l'augment de preus a llocs com Barcelona o Madrid, perquè hi ha un gran equilibri entre oferta i demanda, els preus són adequats i els bancs han obert l'aixeta del crèdit sense caure en excessos. "Les previsions per als dos o tres propers anys del sector immobiliari són bones", ha sentenciat el director general.

Una altra cosa és el lloguer, que per l'empresa suposa aproximadament el 8% del negoci, i especialment en el cas de Barcelona. Els responsables de Donpiso es neguen a parlar de bombolla del lloguer a Barcelona, però reconeixen que l'habitatge turístic ha distorsionat el mercat i cal "una regulació, que no intervenció, per part de les administracions", segons Emiliano Bermúdez, possiblement incrementant les inspeccions.

El perill, han alertat els responsables de la companyia, és que l'augment de preus de l'habitatge de lloguer a Barcelona s'estengui a la primera corona de l'àrea metropolitana, ja que les famílies que no poden accedir a l'habitatge a Barcelona hi van i, a més, en algunes localitats pròximes a la capital catalana es comença a notar ja també un augment del lloguer turístic.

A més de fer d'intermediaris en la compravenda d'habitatges i el lloguer, la companyia també ha entrat en el negoci de la promoció, ja que preveu un repunt de les vendes d'habitatges nous a partir del proper any. Actualment Donpiso té 13 promocions en marxa, 3 a Barcelona ciutat, una a Badalona, 6 a Sabadell, 2 a l'Hospitalet i una a Cornellà.

stats