SANEJAMENT DEL SISTEMA FINANCER
Economia 22/08/2012

Economia vol limitar el 'banc dolent' al totxo problemàtic

El ministeri d'Economia aposta perquè les entitats nacionalitzades només hagin de vendre al banc dolent actius immobiliaris tòxics i no els sans o altres crèdits. La decisió final està en mans de Brussel·les.

Joan Faus
2 min
L'objectiu del banc dolentés netejar dels balanços de les entitats els actius immobiliaris tòxics, com un crèdit que no cobraran.

MADRID.A pocs dies que l'anomenat banc dolent adopti forma legal, el ministeri d'Economia manté la mateixa opinió que tenia fa dos mesos sobre l'abast d'aquesta societat gestora que el govern espanyol s'ha vist obligat a crear a canvi del rescat bancari. El departament que dirigeix Luis de Guindos ho té molt clar. Vol que només es traspassin al banc dolent actius immobiliaris problemàtics, segons va explicar ahir a l'ARA una portaveu d'Economia. És a dir, que s'exclogui el totxo sa, aquell que està al corrent de pagament, i altres crèdits dubtosos no vinculats amb el sector immobiliari, com un préstec que una entitat va donar a un particular però que difícilment recuperarà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, qui té la paella pel mànec en aquesta qüestió és Brussel·les -perquè el banc dolent és una de les 30 condicions del rescat de fins a 100.000 milions d'euros al sector financer-, que negocia amb Madrid els últims serrells d'aquesta societat gestora d'actius. Els detalls definitius no se sabran fins divendres, quan l'executiu presentarà el decret que la regularà i no es pot descartar que Economia hagi de fer alguna concessió final. En el que sí que coincideixen les dues parts és que l'obligació de traspassar els actius la tinguin només les quatre entitats nacionalitzades (Bankia, CatalunyaCaixa, Nova Galicia i Banc de València) i les que rebin ajudes públiques en el futur.

La incògnita del preu de l'actiu

Els detalls, però, són claus per albirar la factura final del banc dolent , que comprarà els actius -netejant els balanços dels grups contaminats del totxo de la bombolla immobiliària- amb l'objectiu de vendre'ls en un termini màxim de deu anys i si pot ser a un preu superior al d'adquisició. Segons Economia, el preu de compra es basarà en un "valor a llarg termini" de l'actiu perquè si s'adquirís al preu actual tindria un efecte devastador sobre els comptes de l'entitat. Més enllà del valor, la despesa serà superior si finalment ha de comprar tot el totxo: tòxic i sa.

Segons les últimes dades del Banc d'Espanya, a finals del 2011 el valor del conjunt d'actius immobiliaris del sistema financer espanyol era de 308.000 milions, dels quals 184.000 eren problemàtics. La xifra es quedaria en uns 130.000 milions si es resten els actius problemàtics de CaixaBank, BBVA i Santander, que no requeriran ajudes. Les dades concretes es coneixeran a mitjans de setembre amb els resultats individuals de les quatre auditories sobre les necessitats de capital de la banca, que es cobriran amb els 100.000 milions del rescat. El que sobri serà per al banc dolent.

stats