Tecnologia
Economia 16/01/2023

Una empresa de joguines de Terrassa, víctima d'una falsificació nociva al Perú

Troben una imitació del seu producte amb una concentració excessiva de ftalat de bis

2 min
Objectiu: joguines per a tothom

BarcelonaFa unes setmanes, l’Institut Nacional de Defensa de la Competència i Protecció de la Propietat Intel·lectual (Indecopi) del Perú va advertir que un lot de joguines de Cry Babys que s'havia venut al país podria contenir una concentració excessiva de la substància ftalat de bis, que podria afectar la salut dels nens. Es tractava d'una remesa de joguines falsificades que plagiava el producte estrella de l'empresa terrassenca IMC Toys: els Bebés Llorones, unes nines que ploren llàgrimes de veritat, i que es comercialitzen arreu del món sota la marca Cry Babies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Ens falsifiquen les joguines a tot el món, fa anys que lluitem contra les falsificacions", explica a l'ARA el responsable de l'assessoria jurídica d'IMC Toys i també vicepresident de la secció de propietat intel·lectual del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Gerard de Lucas. Assegura que la majoria de falsificacions surten de la Xina, i que es tracta d'un negoci que s'ha sofisticat molt perquè inclús envien aquestes nines en peces separades. "També n'hem detectat moltes en països com Israel, Turquia i Grècia. Estem en una batalla constant amb advocats de tot el món per perseguir les falsificacions", afegeix.

Aquesta joguina, la més venuda del planeta en la seva categoria, fa set anys que va començar a comercialitzar-se i compta amb vídeos i sèries d’entreteniment que li donen un nou sentit: els Bebés Llorones tenen un total de 30 canals de YouTube propis, els Kitoons, i el 2021 van debutar a Netflix.

"Mai hem tingut cap problema"

De Lucas insisteix que les joguines d'IMC Toys compleixen amb tots els requisits i que sempre han passat tots els exàmens abans d'entrar en qualsevol mercat. "Amb els nostres productes originals mai hem tingut cap problema", afegeix, i detalla que les falsificacions solen portar pintures que no toquen, peces petites que es desmunten i substàncies tòxiques.

L'Oficina Espanyola de Patents i Marques fa anys que fa campanyes contra les falsificacions, especialment quan es tracta de joguines: "Si es detecta una partida de joguines falses, hi van de seguida. A escala europea i estatal estan molt conscienciats", explica de Lucas, que recomana al consumidor anar a comprar en establiments autoritzats i revisar que la joguina porti el certificat CE.

stats