Endesa invertirà 43 M€ a Barcelona per millorar el servei

L'elèctrica pacta amb l'Ajuntament incrementar un 30% les inversions després de les apagades de l'hivern

3 min
Imatge d'una subestació al Raval.

BarcelonaEndesa i l'Ajuntament de Barcelona han acordat un pla d'inversió per millorar la qualitat del subministrament elèctric a la ciutat, després de les incidències i apagades que es van produir els mesos de desembre i gener a la ciutat. La companyia elèctrica invertirà aquest any a la xarxa barcelonina 43,2 milions d'euros, un 30% més que l'any passat, segons ha informat la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquests, 15,8 milions corresponen al manteniment ordinari, mentre 27,4 milions aniran específicament a reforçar la xarxa elèctrica de la ciutat i aconseguir que sigui més fiable. Aquesta inversió específica anirà destinada especialment a la xarxa de baixa tensió, la més propera als consumidors. En el cas de les xarxes de tensió mitjana i baixa, les inversions augmentaran un 60%.

Endesa ha compartit i acordat aquest denominat  Pla de Ciutat amb l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la taula de treball creada amb el consistori a finals de gener. El pla té com a objectius la construcció i renovació d'infraestructures elèctriques a les xarxes d’alta, mitjana i baixa tensió, així com assegurar-ne la qualitat amb el desplegament de plans de manteniment en cadascun dels districtes, amb actuacions estructurals a la xarxa de mitjana tensió (com la renovació i ampliació de centres de transformació o l’estesa de cablejat subterrani), l’automatització i la digitalització de la xarxa (cosa que permet reduir el temps d’afectació als clients quan es produeix una incidència, sigui quina sigui la causa), i l’ampliació i mallat de la xarxa de baixa tensió.

Malgrat que la companyia assegura que la disponibilitat de la seva xarxa a la ciutat de Barcelona va ser del 99,992% l'any passat, reconeix que entre mitjans de desembre i finals de gener es van produir incidències que van afectar zones concretes de la capital catalana. Algunes de les obres ja estan en curs, com les del barri del Raval a l’entorn dels carrers de Sant Antoni Abat, Salvador i Cendra, així com el passatge Bernadí Martorell i el carrer Hospital. Amb tot, la companyia assegura que s'actuarà a tota la ciutat i s'invertiran més de tres milions en la xarxa de baixa tensió amb la intervenció en 164 punts.

Principals actuacions

Entre les principals actuacions del pla hi ha, en l'alta tensió, la renovació del cablejat subterrani que uneix les subestacions de Sants, Hostafrancs i Mata, així com el del tram final que uneix Collblanc amb les Corts. També inclou una derivació a la nova subestació del Barcelona Supercomputing Center, de Collblanc, amb una línia de 110 kV ja existent i la renovació tecnològica de la xarxa entre les subestacions de Carles III i Facultats. També se seguiran sectoritzant i ignifugant subestacions, s’instal·laran més sistemes per fer termografia i sensors per controlar la temperatura, i s’actualitzaran sistemes contra incendis, entre d’altres.

En mitjana tensió es preveu la renovació i ampliació de 271 centres de transformació, així com el canvi de transformadors d’11 a 25 kV, que tenen més capacitat de transformació. També destaca l’estesa de més de 27 quilòmetres de línies de mitjana tensió.

En baixa tensió ja s'han fet, en una primera fase, actuacions immediates en zones concretes de la ciutat, que van finalitzar a finals de gener. Durant la primera meitat de l’any s’executaran una segona i una tercera fase per reforçar, ampliar i mallar encara més la xarxa de baixa tensió. A més, s'impulsarà la introducció o increment de nova tecnologia, amb l'automatització de la xarxa de mitjana tensió amb 340 nous sistemes de telecomandament. La previsió és tenir automatitzades un 34% de les instal·lacions.

També s'actuarà en l'automatització de l'alta tensió en subestacions, amb actuacions al centre de repartiment de Lesseps i a les subestacions de Collblanc, Mata, Valldonzella i Penitents, a més de les subestacions de Guixeres i l'Hospitalet, estretament relacionades amb les infraestructures de Barcelona. I s'implementarà el sistema LARS (localització d’avaries i restabliment del subministrament), un sistema automàtic per aïllar incidències i restablir el subministrament de forma més ràpida.

El pla preveu la sensorització dels centres de transformació de mitjana tensió que permet obtenir i gestionar dades de la xarxa. Amb aquesta digitalització es podrà tenir més control sobre el frau elèctric i les sobrecàrregues, a més d'incrementar l’eficiència i l’automatització de les infraestructures.

stats