Economia 21/04/2020

Els ERTO seguiran exonerats de cotització després que s'aixequi l'estat d'alarma

L’atur creix en 185.270 persones des de principis d’abril en plena crisi del coronavirus

Ara
2 min
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assegurat aquest dimarts que durant un temps després de l'aixecament de l'estat d'alarma els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) mantindran exonerades o reduïdes les quotes socials i que els treballadors afectats cobraran la desocupació.

Durant la seva compareixença al Congrés de Diputats, la ministra ha explicat que en una primera etapa, posterior a la vigència de l'estat d'alarma, encara seran necessàries mesures d'excepcionalitat, com els ERTO per força major, que "seguiran tenint gran rellevància, per la qual cosa s'ha de mantenir transitòriament el mecanisme de suport establert durant l'etapa de crisi sanitària aguda".

La durada exacta de l'allargament d'aquesta mesura i la seva aplicació per sectors s'està debaten en la taula de diàleg social amb patronal i sindicats, segons han explicat a Efe fonts del ministeri de Treball.

3,7 milions de persones a l'atur

D'altra banda, l’atur ha pujat durant els primers vint dies d’abril en més de 185.000 persones, i el nombre de persones a l’atur, des que va començar la pandèmia, ja puja a més de 3,7 milions de persones. Díaz ha explicat durant la seva compareixença que des del 12 de març la xifra ha crescut en més de 400.000 persones i que ho ha fet en dues etapes.

La primera i la més dura, entre el 12 i el 31 de març, va suposar un creixement de 302.265 persones. En l'última, des de principis d’abril, hi ha hagut 185.270 aturats nous. Díaz ha assegurat que malgrat la "sagnia" inicial de l’abril el creixement de l’atur és menor que al març i que s’està alentint. Una situació que ha atribuït, sobretot, a la flexibilització dels ERTO.

Catalunya ha registrat 92.770 expedients de regulació temporal d'ocupació des de l'inici de la pandèmia de covid-19 i ja hi ha 680.340 treballadors que cobraran l'atur temporalment. En les últimes hores, 316 empreses han presentat un ERTO, amb 1.640 afectats nous. Les persones que s'hauran d'acollir a un expedient a conseqüència de la crisi del covid-19 ja representen més del 19% de la població ocupada a finals d'any. Segons les dades del departament de Treball, Barcelona continua sent l'epicentre de gran part dels expedients, amb 67.532 ERTO que inclouen 534.302 persones.

stats