Economia 21/04/2020

Dos mesos més de teletreball

Els treballadors fixos discontinus i els acomiadats en període de prova cobraran una prestació

Elisabet Escriche Rivas
3 min
La miinistra d'Economia, Nadia Calviño

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat durant el consell de ministres d'aquest dimarts un nou paquet de més 30 mesures laborals i econòmiques per fer front a la crisi del coronavirus. Aquestes són les principals novetats:

Àmbit laboral

Segueix el teletreball i s’amplia la prestació d’atur a més empleats

Una de les mesures aprovades que afecta més persones és allargar dos mesos més “el caràcter preferent” del teletreball i les reduccions de jornada per als empleats que hagin de tenir cura de menors o de persones dependents. “El teletreball ha sigut una de les principals lliçons d’aquesta crisi”, ha assegurat la ministra d’Economia, Nadia Calviño.

A més, tindran dret a atur els treballadors als quals se’ls hagi extingit el contracte durant el seu període de prova des del 9 de març i els que des de l’1 de març havien deixat una feina per una de nova i la van perdre per la crisi del covid-19.

També tindran prestació els treballadors fixos discontinus que no s’hagin pogut incorporar al seus llocs de treball tot i que no compleixin els requisits per cobrar-la. Aquesta última mesura afecta sobretot el sector turístic i de la restauració, que havia de començar la temporada per Setmana Santa. “Es completa així el dret d’accés a les prestacions per desocupació d’un conjunt de treballadors que havien quedat exclosos dels decrets llei anteriors”, ha apuntat Calviño.

Alhora, s’amplia l’aplicació d'expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per causa de força major als sectors considerats essencials que també han vist reduïts els ingressos.

Finançament empresarial

Es podrà fer servir la fiança per pagar lloguers comercials

El lloguer és una de les principals despeses a les quals han de fer front empreses i autònoms. En aquest sentit, el govern ha anunciat una moratòria del pagament del lloguer si el propietari de l’immoble és una empresa o entitat pública d’habitatge o un gran tenidor. La pròrroga s’aplicarà de manera automàtica i tindrà una durada màxima de quatre mesos. En canvi, si el propietari del local és un particular o un petit tenidor, l’inquilí podrà utilitzar la fiança per afrontar el pagament, però l’haurà de retornar en un termini d’un any. També podrà sol·licitar un ajornament “temporal i extraordinari” del pagament.

Alhora, el govern espanyol ha donat llum verda al fet que les línies de l’ICO puguin no només cobrir crèdits al sistema bancari, sinó també pagarés del mercat de renda fixa de l’AIAF i el mercat alternatiu de renda fixa (MARF). Això pot ajudar les empreses a col·locar els seus títols de deute a curt termini.

Mesures fiscals

Mesures per alliberar liquiditat per 1.100 milions a les empreses

Els treballadors autònoms amb un sistema de mòduls podran tributar a través del mètode d’estimació directa durant l’estat d’alarma, fet que els permetrà ajustar els pagaments “als ingressos reals”. Alhora, es reduirà el pagament fraccionat de l’IRPF i l’IVA de les empreses, cosa que permetrà que es puguin descomptar a cada trimestre els dies de l’estat d’emergència.

Les empreses també podran condicionar el pagament dels deutes tributaris a l’accés a línies d’avals de l’ICO. És a dir, un empresari podrà demanar que no es passi el cobrament dels tributs si pot acreditar que ha demanat una línia ICO i haurà de pagar-los tan bon punt rebi els diners.

A més, s’elimina l’IVA al subministrament de material sanitari a entitat públiques, com ara els hospitals, i es rebaixa l’IVA que s’aplica a llibres, revistes i diaris electrònics, conegut com l’IVA digital, del 21% al 4%.

Ajudes a sectors concrets

Parcs científics i l’àmbit esportiu, entre els beneficiats

A nivell esportiu, es crearà una fundació, que es dotarà de fons procedents de la venda de drets audiovisuals del futbol, per finançar l’esport federatiu i s'ajornaran les quotes de préstec als parc científics i tecnològics per evitar la seva paralització.

A banda del decret, la portaveu María Jesús Montero ha anunciat que el president del govern, Pedro Sánchez, ha convocat la taula del diàleg social aquest dijous a les 11 del matí per mirar d'integrar els agents socials als acords de reconstrucció que es negociaran ara en una nova comissió al Congrés.

stats