Dotze exconsellers de Caja Madrid hipotequen la casa per pagar la fiança de les 'black'

Un cop paguin, Rodrigo Rato veurà reduïda substancialment la seva fiança

Dotze exconsellers de Caja Madrid han hipotecat la casa per poder afrontar les fiances de responsabilitat civil que els va imposar l'Audiència Nacional, que sumen un total de 3,14 milions d'euros, per haver usat les targetes opaques ('black') en "benefici propi" i en perjudici de l'entitat.

Es tracta de l'exvicepresident de la caixa José Antonio Moral Santín, per a qui la xifra fixada és de 610.000 euros, per sobre dels 356.000 euros de l'exconseller de CCOO Francisco Baquero i els 341.000 euros de l'exsecretari d'estat d'Hisenda Estanislao Rodríguez Ponga, segons el recompte elaborat pel jutjat central d'instrucció número 4 a què ha tingut accés l'agència Efe.

A més, han optat per una fiança hipotecària l'exsecretari d'organització del PSM Antonio Romero (la fiança és de 337.000 euros), els exconsellers socialistes José María de la Riva (279.000) i Ramón Espinar (238.000), i també l'expresidenta de la Fundació Caja Madrid Carmen Cafranga, que ha d'assumir el pagament de 234.000 euros.

Finalment, es troben en la mateixa situació el que va ser membre de la Comissió de Control Ignacio de Navasqües (210.000), l'exsecretari d'organització de CCOO Rodolfo Benito (188.000) i el seu company de sindicat Pedro Bedia (105.000), i els exsocialistes José María Arteta (186.000) i María Enedina Álvarez (63.000).

No obstant això, encara està pendent que culmini el tràmit de taxació dels immobles que aquests 12 imputats han lliurat al jutge Fernando Andreu per assumir les seves respectives fiances, moment en el qual se sabrà si són suficients per garantir-les.

Si és així, Rodrigo Rato podria beneficiar-se d'una substanciosa rebaixa de la seva, que va ser de 3 milions d'euros, ja que el magistrat ha accedit a la seva petició de disminuir-la per l'equivalent al que va gastar la cúpula de Caja Madrid i Bankia entre el febrer del 2010 i el maig del 2012, coincidint amb el seu mandat com a president en les dues entitats.

I no només l'ajudaran els que han hipotecat els seus immobles, sinó també aquells altres set exconsellers i exdirectius que han dipositat en el compte de consignacions del jutjat un total d' 1,41 milions pel que van carregar a la targeta.