Economia 21/09/2016

Fainé assumeix la presidència de Gas Natural i deixa el consell de Repsol

Surten del consell de la gasista Antoni Brufau, Joan Rosell, Heribert Padrol, Demetrio Carceller i Miquel Valls

Xavier Grau
4 min
Isidre Fainé substitueix Salvador Gabarró al front deGas Natural.

BARCELONAEl president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, de 74 anys, és des d'aquest dimecres el president de l'energètica Gas Natural Fenosa, en substitució de Salvador Gabarró, de 81 anys, que ha sigut president de la companyia des de l'any 2004, quan va substituir Antoni Brufau, que va anar a la presidència de Repsol. A més, Fainé assumeix la presidència de la comissió executiva de la gasista.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, Fainé ha comunicat aquest dimecres que deixa el seu càrrec al consell d'administració de Repsol, on era vicepresident. Caixabank és el primer accionista de la petroliera. El lloc de Fainé al consell de la petroliera l'assumirà Antoni Massanell, vicepresident de Caixabank, i es probable que Gonzalo Gortázar, conseller delegat de Caixabank i que es membre del consell d'administració de Repsol, passi a ocupar la vicepresidència de la petroliera.

El consell d'administració de la companyia energètica, reunit aquest dimecres a Barcelona, ha aprovat els canvis dels seus integrants, provocats per l'entrada en el capital del fons GIP, al qual Criteria Caixa (el holding de participades de La Caixa) i Repsol van vendre un 20% del capital de Gas Natural.

La Caixa i Repsol acorden la venda d'un 20% de Gas NaturalAmb aquesta renovació del consell de Gas Natural, Isidre Fainé torna a presidir una de les grans empreses de l'Ibex-35, l'índex selectiu de les grans empreses espanyoles. Fainé va ser president de Caixabank fins al juny, quan va deixar el càrrec obligat per les condicions imposades per Brussel·les arran del rescat bancari, que impedeixen a una mateixa persona acumular la presidència d'una fundació bancària i alhora del banc que en depèn.

L'accés d'Isidre Fainé a la presidència de Gas Natural es va començar a preparar fa més d'un any, quan el banquer manresà va entrar en el consell de la gasista. Des d'aleshores, el fins ara president de Gas Natural, Salvador Gabarró, havia reconegut que la seva permanència al càrrec depenia de Fainé i La Caixa.

L'entrada de GIP en el capital, a més del canvi de presidència, suposa també un canvi d'equilibris en el consell d'administració de Gas Natural, que tindrà quatre representants de Criteria Caixa, tres de Repsol i tres més de GIP. Rafael Villaseca es manté com a conseller delegat i primer executiu de la companyia. A més, completen el consell sis independents.

Remodelació

A la sortida de Gabarró s'hi ha de sumar la d'Antoni Brufau. L'actual president de Repsol –que va coincidir a La Caixa amb Isidre Fainé quan aquest era director general de l'entitat d'estalvi– deixa la vicepresidència de Gas Natural i el substitueix en el càrrec l'expolític del PNB Josu Jon Imaz, que també és conseller delegat de Repsolconseller delegat de Repsol.

També deixen el consell el president de la cervesera Damm, Demetrio Carceller, que hi era en representació de Repsol, així com l'advocat Heribert Padrol i el president de la patronal espanyola CEOE, Joan Rosell, que hi eren en representació de La Caixa. També surt del consell el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, que hi era com a independent. Segons el diari 'El País', Fainé ha ofert a Rosell entrar al consell de Vidacaixa –la filial d'assegurances– en compensació.

Com a vicepresident segon de Gas Natural ha sigut nomenat William Alan Woodburn, en representació del nou accionista GIP. Bill Woodburn és soci fundador de GIP i durant 23 anys va estar lligat a General Electric, on va ser president i conseller delegat de GE Thecnology Infrastructure.

Així, el nou consell d'administració de Gas Natural presidit per Fainé té com a representants de La Caixa, a més del president, Marcelino Armenter (que entra ara), Alejandro García-Bragado (que també entra ara) i Enrique Alcántara-García Irazoqui (que ja en formava part).

Per part de Repsol, a més del nou vicepresident Josu Jon Imaz, formen part del consell d'administració Luis Suárez de Lezo i Miguel Martínez San Martín. Tots dos ja formaven part del consell de la gasista.

I per part de GIP els representants són el nou vicepresident segon William Woodburn, a més de Rajaram Rao i Mario Armero, l'home del fons a Espanya.

El consell el completa Rafael Villaseca com a executiu, a més dels independents Benita Maria Ferrero-Waldner, l'exministra Cristina Garmendia, Helena Herrero, Xabier Añoveros, Francisco Belil i Ramon Adell.

Els canvis en el consell de Gas Natural es produeixen després de l'entrada de GIP (Global Infrastructure Partner) en l'accionariat, amb un 20% del capital, després d'haver-ne comprat un 10% a Criteria Caixa i un altre 10% a Repsol, per 3.802,6 milions d'euros.

Amb aquesta operació GIP iguala el percentatge que té Repsol, mentre que Criteria Caixa continua com a primer accionista amb un 24%.

El nou accionariat de Gas Natural

Fins ara Gas Natural havia sigut controlada conjuntament per La Caixa i Repsol, que tenien un pacte parasocial. Ara, amb els acords de venda a GIP, s'estableix expressament que no hi ha una "acció concertada" en el govern corporatiu de la societat i els consellers de cadascun dels accionistes principals actuaran als òrgans de govern "de forma independent", malgrat que hi ha una aliança industrial i algunes decisions estratègiques s'hauran de prendre amb majoria reforçada.

De fet, els tres grans accionistes no poden ampliar l'actuació concertada perquè estarien forçats a llançar una oferta publica d'adquisició (OPA) pel 100% de la companyia.

El consell d'administració reunit aquest dimecres ha aprovat la modificació del reglament del consell per fer aquesta adaptació, de tal manera que a partir d'ara es necessitarà una majoria reforçada de dos terços per aprovar temes que facin referència, per exemple, a l'adquisició o venda d'actius significatius, l'aprovació del pressupost i el pla estratègic o la modificació de la política de dividends.

En la reunió del consell d'administració en la qual s'han produït els canvis, Fainé ha agraït la feina a Salvador Gabarró i s'ha compromès a impulsar encara més el creixement internacional de Gas Natural. També ha expressat la satisfacció per la incorporació a l'accionariat de GIP.

Per la seva banda, Adebayo Ogunlesi, president i director general de GIP, ha indicat que donarà suport a Gas Natural per assolir els seus objectius estratègics i per crear valor per als accionistes.

stats