Economia 22/11/2016

L'Estat cobrirà amb diners dels pressupostos les pèrdues del sistema de pensions

La ministra de Seguretat Social proposa que els impostos cobreixin els 1.900 milions que s'han perdut en ingressos per les mesures d'estímul a l'ocupació indefinida i els autònoms

Júlia Manresa
3 min
Fátima Báñez, ministra de Treball / EFE

Madrid"El sistema de la Seguretat Social és ampli, rendible i resistent", ha afirmat contundent la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, aquest dimarts en la primera compareixença davant la comissió del Pacte de Toledo, una compareixença que els portaveus de l'oposició han qualificat de triomfalista perquè s'ha centrat en elogiar la gestió feta fins ara. Pel que fa a mesures, l'única cosa que ha quedat clara és que l'Estat té previst començar a tapar el forat de la Seguretat Social via pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'una banda, l'única proposta ferma que ha fet Báñez i que coincideix amb una de les recomanacions del Pacte és la compensació de la reducció de la cotització a la Seguretat Social, és a dir que les reduccions aprovades per estimular la contractació indefinida i als autònoms (les anomenades tarifes planes) passin als pressupostos i es transformin en bonificacions a la contractació. Actualment, aquestes reduccions suposen uns 1.900 milions d'euros i s'afronten directament amb el fons de la Seguretat Social En declaracions als mitjans, el secretari d'Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos ha explicat que així s'allibera la Seguretat Social d'aquesta càrrega i es passen totes les polítiques de suport a l'ocupació als pressupostos.

Tot i això, com que el forat que quedaria amb aquest traspàs és encara ample, Báñez ha tornat a insistir en fer el mateix amb les pensions no contributives, és a dir les d'orfenesa i les de viudetat. Actualment hi ha 2,3 milions de pensions de viudetat, amb una retribució mitjana que no arriba als 640 euros mensuals, i més del 90% les reben dones. Només aquest novembre, per exemple, les pensions de viudetat suposaran 1.640 milions d'euros.

"El sistema de pensions és millor ara que abans de la crisi"

La ministra ha començat el seu discurs amb una defensa aferrissada de l'actual sistema de pensions, "és millor ara que abans de la crisi", ha dit reclamant tranquil·litat a tots els ciutadans. Davant una comissió que té previst emetre un informe definitiu de recomanacions per debatre la reforma del sistema de pensions el primer trimestre del proper any, Báñez ha repassat totes les mesures que el govern del Partit Popular ha anat prenent "per reforçar els criteris de sostenibilitat i suficiència".

Així doncs, davant una comissió que té l'objectiu de garantir la sostenibilitat de la Seguretat Social, Báñez s'ha dedicat a enumerar les mesures preses pel govern popular al llarg de les anteriors legislatures. Ha fet referència per exemple a l'aprovació del complement de maternitat o l'establiment de l'índex de revalorització. En aquesta línia la ministra d'Ocupació ha fiat al creixement econòmic la sostenibilitat d'aquest sistema. "La garantia del sistema de pensions no és el Fons de Reserva, sinó la creació d'ocupació", ha etzibat.

Báñez també ha deslliurat el govern espanyol de la responsabilitat de l'actual dèficit del Fons de Reserva de la Seguretat Social, que, com ha reconegut, ronda l'1,7% del PIB, uns 18.000 milions d'euros. La ministra ha afirmat que "la principal causa del dèficit ha estat la pèrdua d'ocupació" i, per tant, no la gestió del govern, que ha afirmat que ha fet servir la coneguda guardiola de les pensions "pel que calia". La ministra ha recordat que a hores d'ara el fons compta amb més de 25.200 milions d’euros, una quantitat, però, que s'esgotarà en un any.

Després d'aquesta intervenció, la portaveu socialista de la Comissió, Mercè Perea, ha afirmat que la ministra no parlava de la situació real de l'actual sistema de Seguretat Social i ha acusat Báñez de no passar per sobre de les recomanacions que el Pacte de Toledo ha elaborat fins ara. Al seu torn, el portaveu del PDECat, Carles Campuzano, ha reiterat la seva "preocupació" per la supervivència del fons i ha reclamat a la ministre que expliqui com es pagarà tot el que ara s'estira del fons un cop s'hagi esgotat. Báñez, però, no ha aclarit com i ha tornat a garantir el cobrament de les pensions a través del creixement econòmic i la creació d'ocupació.

stats