Finances personals

¿Et surt a compte el Teletac? Dependrà de quins dies el facis servir

La comissió de manteniment d'aquest sistema de pagament automàtic varia d'un banc a un altre

3 min
El peatge de la C-32 a Vilassar de Dalt serà un dels que es beneficiaran dels descomptes pactats amb la Generalitat.

BarcelonaLes cabines de pagament dels peatges han desaparegut de les autopistes catalanes, però no de totes. Davant de la gratuïtat de les vies, el sistema de pagament automàtic Via-T (conegut també com a Teletac o telepeatge) ha perdut sentit per a molts conductors. Quins avantatges i costos té? I a qui li pot sortir a compte tenir-lo?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La primera consideració és la quantitat de vies amb peatge que queden a Catalunya. Des del 2021, l'AP-7 –l'autopista més llarga, que travessa el país de nord a sud–, l'AP-2 –que uneix el Vendrell amb l'Aragó passant per Lleida–, la C-33 –de Barcelona a Montmeló– i la C-32 –de Montgat a Palafolls– són gratuïtes.

Això suposa que només queden quatre vies de pagament directe a Catalunya: els Túnels del Cadí; la C-16, que inclou els Túnels de Vallvidrera i el tram Sant Cugat-Manresa, i la C-32 entre Castelldefels i el Vendrell. Així doncs, als usuaris habituals d'aquestes vies segurament sí que els aniria bé tenir Teletac, tot i que, en el cas del Túnel del Cadí, el peatge és gratuït per als residents al Berguedà, la Cerdanya i l'Alt Urgell.

Hi ha altres carreteres amb peatge a l'ombra, però els paga l'administració i no els han d'abonar els conductors directament quan hi circulen. El sistema també s'accepta en alguns aparcaments, on serveix per pagar a la sortida sense haver de passar per la caixa.

Una quota anual que depèn del banc

Un altre element a tenir en present és que, malgrat la quantitat de descomptes que ofereix, el Via-T ni és gratis ni es pot adquirir en qualsevol lloc, sinó que el proporcionen els bancs. A Espanya hi ha 33 entitats financeres que l'ofereixen, sempre als seus clients, ja que l'aparell està vinculat a un compte corrent. Si es vol contractar el Via-T amb un banc concret, és obligatori tenir-hi un compte.

Això fa, però, que cada banc l'ofereixi a un preu diferent. La majoria d'entitats cobren una comissió d'emissió que inclou l'enviament de l'aparell a casa i, a més, una quota anual de manteniment. La comissió d'emissió acostuma a ser d'entre 20 i 50 euros, segons l'entitat, i la quota anual pot ser inexistent o de fins a 20 euros. Per exemple, el Santander carrega 45 euros el primer any –inclou l'emissió– i 15 euros a partir del segon, mentre que la Caixa d'Enginyers cobra 15 euros d'emissió i 15 més de quota anual. Mediolanum no carrega quota anual, però sí que cobra 25 euros per l'emissió.

Descomptes diferents segons la via

El sistema Via-T funciona a totes les autopistes de peatge d'Espanya i Portugal, així com en algunes de França, i té dos grans avantatges. El primer és que permet passar els peatges pels passos habilitats, la qual cosa evita haver d'aturar el vehicle per pagar i, en cas de retencions, permet circular més ràpidament i evitar part de l'embotellament.

El segon són els descomptes. En els quatre peatges que queden a Catalunya, les disminucions de preu s'apliquen quasi sempre en dies feiners, i sovint en hores concretes, per exemple hores punta.

L'única excepció és el Túnel de Vallvidrera, que ofereix un descompte als usuaris de Via-T del 10% als turismes que passin més de 10 vegades al mes per la via, independentment del dia de la setmana, i que s'amplia fins al 20% per a més de 30 viatges. A més, aquest peatge també es pot bonificar amb entre un 30% i un 75% del cost en dies feiners si es té el Teletac vinculat a un cotxe elèctric o híbrid, i un 40% (també de dilluns a divendres) per als vehicles amb tres o més ocupants.

De manera similar, el Túnel de Cadí descompta un 5% als cotxes que passin més de 10 vegades per la infraestructura en un mes, una xifra ampliable fins al 15% si són més de 30.

Pel que fa al tram de la C-16 entre Sant Cugat i Terrassa també ofereix descomptes als turismes d'entre el 18,7% i el 100% en les hores punta (de 7 h a 10.30 h al matí i de 17 a 21 h al vespre) en les diferents barreres que hi ha a l'autopista.

La C-32, en canvi, només ofereix rebaixes de preus als conductors que passin en trajecte d'anada i tornada per la via en menys de 24 hores, sempre que sigui en dia laborable. Les reduccions de preu són del 70% per al tram entre el Vendrell-Sitges i del 40% per al tram Sitges-Castelldefels.

stats