Fiscalitat

L'Agència Tributària preveu menys devolucions, mentre es dispara l'import a retornar

L'organisme estima que en la declaració de la renda d'aquest 2024 ingressarà 4.544 milions d'euros a la delegació de Catalunya, un 18,4% més

3 min
AGÈNCIA TRIBUTÀRIA 
 Uns contribuents esperen complir amb els seus deures impositius el primer dia de la campanya de la renda de l'any passat.

MADRIDTret de sortida de la campanya de la declaració de la renda d'aquest 2024 i corresponent als ingressos i despeses del 2023. La maquinària de l'Agència Tributària s'ha posat en marxa aquest 3 d'abril i s'allargarà fins a l'1 de juliol. De moment, està disponible la possibilitat de presentar la declaració per internet. De fet, a les 10 del matí d'aquest dimecres ja s'havien presentat 523.000 declaracions, segons ha anticipat la directora general de l'Agència Tributària, Soledad Fernández, en roda de premsa aquest dimecres. "A tothom li agrada cobrar aviat", ha dit Fernández. Les declaracions telefòniques no estaran disponibles fins al 7 de maig i les presencials, fins al 3 de juny. Segons l'Institut Joan de Mariana, el contribuent espanyol pagarà de mitjana 3.860 euros d'IRPF.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a la campanya d'enguany, l’Agència Tributària espanyola preveu un lleuger creixement de la presentació de declaracions de la renda per part dels contribuents: fins a 23.281.366 declaracions, és a dir, un 1,2% més en comparació amb la campanya del 2023. Cal tenir en compte que una de les principals novetats d'aquest any és que tots els treballadors autònoms estan obligats a fer la declaració. Del total, 4.051.024 declaracions es preveu que es facin a la delegació de Catalunya (un 1,1% més que l'any passat). Tant al conjunt d'Espanya com al Principat, la majoria seran declaracions individuals, mentre que només una minoria seran conjuntes que, de fet, es preveu que disminueixin.

Increment dels ingressos

L'organisme destaca un increment notable del resultat a ingressar, és a dir, dels diners que els contribuents hauran de retornar: 18.908 milions d’euros (un 12,2% més en comparació amb la renda del 2023) al conjunt de l'Estat, dels quals 4.544 milions d'euros corresponen a la delegació de Catalunya, un 18,4% més. Des de l'Agència Tributària s'ha refredat l'impacte que hagi pogut tenir la inflació i es vincula a diferents motius com ara l'increment del capital immobiliari –diners que provenen dels dividends, però també els interessos obtinguts pels comptes bancaris– i l'evolució favorable dels guanys.

Menys devolucions

Pel que fa a les devolucions, al conjunt de l'Estat l’Agència Tributària estima retornar 11.650 milions d’euros, un 1,8% menys en comparació amb el 2023. Segons els càlculs de l'organisme, aquestes devolucions afectaran gairebé un 63% de les declaracions (14.614.000 declaracions). En el cas de la delegació de Catalunya, l'Agència Tributària preveu retornar 1.790 milions (un 2,8% menys). Amb aquestes dades a la mà (tant del que caldrà retornar, com de les devolucions), el ministeri d'Hisenda preveu ingressar 7.258 milions d'euros nets.

Més impost de patrimoni

Sobre les declaracions per l'impost de patrimoni, l'Agència Tributària preveu uns ingressos totals de 1.980 milions d'euros, un 61,4% més que la campanya passada. S'espera que un total de 223.119 contribuents facin la declaració per aquest tribut, un 2,8% menys que l'any 2023. En el cas català, es preveu que facin la declaració per aquest impost 88.885 persones i els ingressos escalin fins als 664 milions d'euros (un 9,7% més).

La forta pujada de la recaptació per patrimoni respon, segons ha apuntat Fernández, al fet que algunes comunitats autònomes com Madrid o Andalusia han incorporat canvis a les bonificacions per evitar que els contribuents d'aquests territoris paguin per l'impost de solidaritat a les grans fortunes i, per tant, els diners acabin a les arques de l'Estat. Tanmateix, cal tenir en compte que governs com el madrileny ja han anticipat que buscaran "fórmules" per retornar aquests ingressos als contribuents afectats.

Avisos pel joc per internet

Per primer cop, l'Agència Tributària llançarà avisos preventius als contribuents pel joc per internet. La previsió és arribar a un total de 164.000 contribuents, segons ha detallat la directora de l'organisme en roda de premsa. De bracet amb els habituals avisos als documents de dades fiscals on es recorda que cal declarar immobles, rendes a l'exterior o monedes virtuals, enguany l'Agència Tributària hi afegirà informació per a aquells contribuents que durant el 2023 han fet operacions de joc per internet per les quals cal que declarin.

La proposta de la Generalitat: un "experiment"

"Els experiments és millor fer-los amb un nivell de prudència, sensatesa i reflexió que no duguin a perjudicar coses que funcionen d'una manera correcta, sobretot quan és una prestació de serveis a les comunitats autònomes i als ajuntaments", ha comentat Fernández a preguntes de la premsa sobre la proposta de finançament singular que ha presentat la Generalitat i que planteja que el Govern recapti el 100% dels ingressos. D'acord amb la proposta, seria l'Agència Tributària de Catalunya qui recaptaria el total dels impostos, com ja ho fan les hisendes del País Basc i Navarra.

stats