Economia 13/06/2019

L'FMI alerta d'una previsió econòmica "precària" a l'eurozona

La institució assenyala l'elevat endeutament, el Brexit i les tensions comercials com a dèficits

Ara
2 min
L'FMI alerta d'una previsió econòmica "precària" a l'eurozona

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha avisat que les previsions econòmiques a l'eurozona són "precàries" a causa de les tensions comercials globals, un possible Brexit sense acord i l'elevat deute d'alguns països de la Unió Europea. L'FMI ha assenyalat que els estats de l'euro han alentit el seu creixement i que l'evolució de la inflació segueix una tònica decebedora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La institució financera, presidida per Christine Lagarde, ha publicat les conclusions preliminars de l'informe anual 'Article IV', en què explica que els països de l'euro han alentit el seu creixement i que la inflació necessitarà més temps per recuperar l'estabilitat. Tot i això, segons l'FMI, el creixement econòmic hauria de repuntar al llarg de l'any gràcies a la demanda domèstica, la recuperació global i les polítiques monetàries aplicades pel Banc Central Europeu.

La institució també ha destacat la necessitat d'aplicar les normes imposades des de Brussel·les per tal de reduir els desequilibris entre països de l'eurozona. "Els països amb un deute elevat no s'han consolidat prou i, en alguns casos, fins i tot han relaxat la seva política fiscal", lamenta l'organisme. A més, avisa que hi ha hagut una "aplicació legislativa indulgent, debilitant els incentius dels països per respectar les normes". La setmana passada la Comissió Europea va obrir un procediment sancionador a Itàlia pel seu alt deute públic, que superava el 130% del PIB del país. Brussel·les, però, va obrir una etapa de diàleg amb les autoritats italianes.

Així doncs, l'informe de l'FMI conclou que els països amb un "limitat espai fiscal" haurien de prioritzar la construcció de coixins fiscals per poder fer front a possibles sotracs econòmics si el pronòstic de creixement empitjora significativament. La institució financera també ha remarcat la necessitat d'aplicar reformes estructurals en els països amb poca productivitat, per tal de reduir l'abast d'una recessió eventual.

stats