Economia 13/09/2016

Foment del Treball demana un "govern fort" per fer front a la incertesa dels mercats

La patronal catalana creu que el creixement de les economies catalana i espanyola es refredarà el 2016

Paula Solanas
2 min
Foment del Treball, que presideix Joaquim Gay de Montellà, vol diàleg Catalunya-Espanya.

BarcelonaFoment del Treball ha demanat aquest dimarts un "govern fort" per fer front a la incertesa que regna als mercats. El director d'Economia de la patronal catalana, Salvador Guillermo, ha retret als partits polítics que "deixin de buscar culpables" –en referència a l'absència de govern a Espanya i de pressupostos a Catalunya– i se centrin a dur a terme reformes estructurals necessàries. Guillermo ha descartat un escenari de noves eleccions a Espanya, que consideraria un "tercer fracàs".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La patronal ha presentat l'Informe de Conjuntura del segon trimestre de la patronal, que apunta a una "certa desacceleració" en l'economia internacional. L'estudi referma que el PIB espanyol i català va créixer a bon ritme d'abril a juny, amb un 0,8% intertrimestral, però malgrat aquest avenç comença a donar símptomes de refredament. Tot i així, aquesta desacceleració també es notaria en economies veïnes com Alemanya, França o el Regne Unit.

Segons Foment del Treball, la política monetària expansiva ha ajudat a fer créixer els països europeus, però aquesta via s'està esgotant. En aquest sentit, Guillermo ha avisat que calen noves reformes estructurals i més política econòmica, per exemple, a través d'una pressió fiscal més significativa. No obstant això, ha puntualitzat que a Espanya "no hi ha marge" per aplicar aquest últim canvi.

L'informe destaca com a element negatiu la davallada de la demanda interna, que va caure en vuit dècimes, fins al 3% en el segon trimestre, mentre que les exportacions guanyen protagonisme. Pel que fa a la demanda exterior, va augmentar un 2% a Catalunya i un 2,3% a Espanya, per sobre d'altres països com França (-1,2%) o els Estat Units (-6,5%).

D'altra banda, Foment ha expressat la seva preocupació per les dificultats d'Espanya per assolir l'objectiu de dèficit públic el 2016, fixat en el 4,6% del PIB. Així doncs, Guillermo també ha destacat la forta caiguda en la recaptació de l'impost de societats, que es va reduir en un notable 85%, pels efectes de la reforma fiscal del Partit Popular.

stats