Economia 05/10/2012

La Generalitat ajorna pagaments a hospitals, residències i escoles a l'espera del rescat autonòmic

El Govern denuncia que encara no ha cobrat els primers 560 milions del fons de liquiditat autonòmic

Ara / Efe
2 min
Algunes residències no han pogut pagar als seus treballadors.

BarcelonaLa Generalitat segueix sense rebre els 560 milions del fons de liquiditat autonòmic (FLA) que va demanar al govern espanyol per atendre despeses corrents, i aquesta demora ha obligat a endarrerir el pagament de concerts sanitaris, educatius i socials, com ja va passar al juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de l'impagament del juliol, els concerts es van tornar a pagar a l'agost, però la mensualitat de setembre ha quedat de moment en l'aire a l'espera de rebre aquest diners del fons de liquiditat. Fonts del departament d'Economia de la Generalitat, però, asseguren que l'arribada d'aquests 560 milions és "imminent" i que esperen poder fer la transferència de concerts en qüestió de dies.

De fet, en el cas de les escoles concertades, la mensualitat que havien de cobrar el 30 de setembre es va endarrerir fins avui, però aquest matí se'ls ha comunicat que el pagament es farà efectiu dimarts que ve, 9 d'octubre, segons han explicat a l'ARA fonts del col·lectiu de centres concertats.

Al sector dels serveis socials concertats, algunes entitats sí que han rebut el pagament del departament de Benestar. Segons fonts del sector, els centres de menors tutelats han estat els més perjudicats per l'endarreriment del pagament.

Les nòmines s'han pagat

La Unió Catalana d'Hospitals, una de les dues patronals que aplega el sector de la sanitat concertada, ha explicat que la previsió és que cobrin el concert dilluns que ve, 8 d'octubre, mentre que dimarts cobraran la part de Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) que resta pendent.

Aquests impagaments deixa en una "situació difícil" als hospitals concertats, molts dels quals han hagut de "recórrer a la pòlissa d'assegurances" per poder pagar les nòmines, segons ha explicat una portaveu de la Unió Catalana d'Hospitals.

A final de juliol la Generalitat ja no va poder fer front als pagaments dels concerts que manté amb hospitals, escoles, residències, entitats socials, centres de menors tutelats i tallers ocupacionals.

El departament d'Economia no ha concretat quants diners deu de juliol i a quant ascendeix la factura que no pot atendre ara, encara que han insistit que treballa per tornar a la normalitat com més aviat millor.

La setmana passada el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va urgir el govern a transferir al més aviat possible aquests 560 milions d'euros procedents del fons de liquiditat autonòmic (FLA) per afrontar despeses corrents, i ja va alertar que, si la transferència no arribava a temps, existia el risc d'endarrerir el pagament de factures pendents.

El govern català sí que va rebre la setmana passada 400 milions d'euros per cobrir venciments de deute, però encara que ha abonat amb normalitat aquest mes les nòmines als empleats públics, necessita aquests 560 milions per cobrir altres necessitats de tresoreria.

En total, el govern català ha demanat prestats al fons de liquiditat autonòmic (FLA) un total de 5.023 milions d'euros.

stats