Química
Economia Indústria 12/11/2022

Ercros tancarà l'última planta que li queda a Flix

La companyia ho argumenta amb la impossibilitat de renovar alguns contractes

Ara
2 min
L'empresa química Ercros, al municipi de Flix.

BarcelonaL’empresa química Ercros tancarà l'última planta que manté a Flix al gener, on treballen mig centenar de persones, segons ha avançat el Diari de Tarragona i han confirmat fonts de la companyia que presideix Antoni Zabalza. L'empresa ja ha notificat a la plantilla que la producció cessarà l'1 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La química argumenta per tancar la planta la finalització dels contractes de subministrament d’àcid clorhídric, així com el contracte de la fabricació exclusiva per a un client de fosfat bicàlcic. Segons indica l'empresa, ha sigut “impossible” renovar aquests contractes pel context actual dels mercats internacionals i les perspectives d’evolució.

A la planta hi treballen 50 empleats i genera un centenar més de llocs de feina indirectes. L’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha apuntat que l’anunci “no sorprèn” però “preocupa”, segons informa l'ACN. L’empresa i els sindicats de treballadors han iniciat les negociacions per procedir al tancament definitiu del centre.

Aquesta és l'última planta d'Ercros a Flix, després de 125 anys d’activitat. La companyia química té altres centres de treball a Vila-seca i Sabiñánigo (Osca). Des de l’Ajuntament de Flix, l’alcalde s’ha compromès a treballar per garantir que tots els empleats, siguin d’Ercros o d'empreses auxiliars o subcontractades, rebin un tracte just en aquest procés. “Vetllarem perquè tots els treballadors tinguin unes condicions justes en l'expedient regulador que vingui”, ha assegurat Barbero. Així, ja s’han iniciat els primers contactes amb el departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya per fer seguiment d’aquesta qüestió.  

En aquest context, Barbero ha criticat la “poca aposta” que considera que l’empresa ha demostrat envers el manteniment de les instal·lacions de Flix en els últims vint anys. Malgrat que el tancament de la planta no era l’escenari desitjat pel govern municipal, l'alcalde ha assenyalat que la marxa d’Ercros representarà que els plans de reindustrialització i d'impuls de l'activitat al sector del polígon químic de Flix agafin una altra dimensió. 

Resultats rècord

Ercros va presentar precisament aquesta mateixa setmana els seus resultats fins al tercer trimestre, amb uns guanys històrics de 50,52 milions d'euros entre gener i setembre, cosa que suposa un 93,1% més que el mateix període de l'any passat, és a dir, gairebé el doble. Les vendes de la companyia química van pujar fins a 774,6 milions, un 40,4% més que el 2021. Malgrat aquests resultats, la companyia va avançar que preveu un quart trimestre "més feble" per la disminució global de la demanda de productes químics i el fort augment del preu de les matèries primeres.

stats