FINANCES PÚBLIQUES
Economia 20/05/2016

El pla de Junqueras per complir el dèficit tot i augmentar la despesa

El vicepresident vol captar 2.800 M€ només amb la millora de l’economia i la reducció dels interessos

Xavier Grau
3 min
El vicepresident Oriol Junqueras presentarà la setmana vinent els pressupostos del 2015.

BarcelonaEl vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, presentarà la setmana vinent uns pressupostos que, almenys sobre el paper, compliran el sostre de dèficit del 0,7%. A diferència dels últims anys, quan s’havia previst quadrar els comptes amb negociacions polítiques amb l’Estat, en aquesta ocasió es confia únicament en la bona marxa de l’economia -que hauria de fer créixer els ingressos- i en la inèrcia a la baixa dels interessos. En total, les diferents mesures previstes per Junqueras suposen augmentar ingressos o reduir despesa en uns 2.800 milions d’euros, un fet que ell espera que li permeti reduir el dèficit mentre, al mateix temps, augmenta la despesa de la Generalitat, pla de xoc social inclòs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el capítol d’interessos, el Govern preveu estalviar fins a 850 milions d’euros. La reducció es deu a dos motius: en primer lloc, als efectes que encara té el tipus al 0% del fons de liquiditat autonòmic (FLA). Aquesta rebaixa es va aprovar l’any passat però encara té efectes en l’exercici actual, segons el departament d’Economia. En segon lloc, també es preveu una rebaixa de la resta de l’interès sobre la resta del deute a conseqüència del descens generalitzat dels tipus gràcies a les polítiques del Banc Central Europeu.

¿És massa ambiciós preveure una reducció de 800 milions en els interessos? Al departament d’Economia asseguren que no. La baixada dels tipus ja es va començar a notar l’any passat, ja que el 2015 hi havia pressupostats 1.713 milions per aquest concepte i finalment es van acabar pagant uns 1.200 milions. És a dir, l’any passat la Generalitat es va estalviar 500 milions en interessos, 300 milions menys del que preveu per enguany.

A la menor despesa en interessos s’hi ha de sumar l’augment previst d’ingressos, que segons van explicar fonts d’Economia serà d’uns 1.920 milions d’euros.

D’aquests diners, la gran majoria (1.400 milions) correspondria a la liquidació del pressupost del 2014. En aquell moment el ministeri d’Hisenda va calcular malament els diners que li avança a la Generalitat (les anomenades bestretes) i, dos anys després, abonarà la diferència entre el que li va pagar i el que li hauria d’haver pagat. Addicionalment, s’hi han de sumar 520 milions d’euros que corresponen a la millora de les bestretes que es rebran aquest any, que augmenten per la millora de l’economia. En total, sumant aquestes partides als interessos, la suma és de 2.770 milions d’euros entre augment d’ingressos provinents del model de finançament i reducció de despesa per interessos.

A part d’això, la Generalitat també disposa dels ingressos per impostos propis i cedits, tot i que no és clar quin serà l’augment previst en aquesta partida. L’any passat es van ingressar 2.657 milions en aquesta partida, 381 milions més que el 2014. De totes maneres, aquest any l’economia en principi creixerà menys que el 2015, de manera que la recaptació potser no augmentarà al mateix ritme. En el primer trimestre del 2016, de fet, la recaptació tributària ha caigut un 4%, tot i que Economia destaca que no és significatiu, ja que encara no s’han liquidat alguns impostos, com el del patrimoni.

Impostos suspesos

El pressupost no inclourà cap dels impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional, si bé s’hi incorporen 29 milions d’euros d’ingressos pels dos impostos que estan suspesos però no anul·lats: el de pisos buits i el d’empreses d’internet.

LES CLAUS

1. Com reduirà la Generalitat el dèficit del 2,1% al 0,7%?

El Govern no preveu fer cap retallada i vol que tot l’ajust es faci de forma gairebé automàtica: els ingressos pujarien 1.900 milions gràcies a la bona marxa de l’economia i també a l’estrany funcionament del sistema de finançament, mentre que les despeses baixarien 850 milions per la inèrcia a la baixa dels interessos, la quarta partida de despesa del pressupost.

2. ¿Les previsions són realistes?

És d’hora per avaluar-ho. La previsió més difícil de valorar ara mateix és la reducció dels interessos, que sembla ambiciosa. D’altra banda, encara no se sap en quants milions s’augmentarà la despesa, més enllà dels 270 milions del pla de xoc que es va pactar amb la CUP. Això s’hauria de saber la setmana vinent, quan es presentin els pressupostos.

3. Som al maig del 2015 i encara no s’han aprovat els pressupostos. Quan entraran en vigor?

El pressupost es presenta tard entre altres motius perquè el Govern es va formar molt tard. De totes maneres, els pressupostos no entrarien en vigor fins a l’agost o el setembre si algun partit del Parlament decideix portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries. El Partit Popular ha recorregut a aquest organisme en els últims anys, fet que ha endarrerit el procés.

stats