Ciberatac
Economia 11/11/2022

L'Audiència Nacional investiga si un ciberatac al Poder Judicial ha afectat dades d'Hisenda

La investigació està sota secret de sumari

ARA
2 min
Seu d' Hisenda Agencia Tributaria

MADRIDFa un mes les alarmes van saltar al sistema informàtic del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En un comunicat enviat aquest dimarts, el CGPJ anunciava que el Punt Neutre Judicial havia estat afectat per un "ciberatac" que tenia conseqüències en diferents xarxes de les administracions públiques espanyoles. Segons el comunicat del Poder Judicial, a través d'aquest sistema de comunicacions –l'anomenat Punt Neutre és una xarxa de telecomunicacions que connecta els òrgans judicials amb altres institucions de l'Estat– els hackers havien intentat accedir a diferents institucions públiques. Una d'aquestes institucions hauria pogut ser Hisenda i, en concret, l'Agència Tributària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quan el Poder Judicial va detectar l'atac, va posar els fets en coneixement del Centre d'Operacions de Ciberseguretat de l'Administració General de l'Estat, així com del Centre Criptològic Nacional, que depèn del CNI. Segons el CGPJ, no es van veure compromeses "dades relatives a procediments judicials o informació en poder de jutjats i tribunals".

Ara bé, per acabar de determinar quina ha estat l'afectació del ciberatac, l'Audiència Nacional ha obert una investigació. En una nota de premsa, el tribunal ha informat que arran de la denúncia del Poder Judicial, el jutge José Luis Calama va obrir diligències el 20 d'octubre per investigar els fets. És al mateix comunicat de premsa on s'obre la possibilitat que l'atac hagi afectat dades dels contribuents de l'Agència Tributària. En concret, es tractaria de mig milió de contribuents, segons ha avançat Eldiario.es.

En tot cas, Calama ha decretat el secret de la investigació durant un mes i ha sol·licitat informes a l'Agència Tributària i al CNI. Segons l'Audiència Nacional, els fets podrien ser constitutius d'un delicte contra un alt organisme de l'Estat, així com un delicte de descobriment i revelació de secrets. Fonts del ministeri d'Hisenda es limiten a dir que la investigació està oberta sota secret.

stats