Economia 07/02/2012

La reforma laboral impulsarà la flexibilitat i lluitarà contra la temporalitat

La ministra de Treball descarta que la reforma laboral inclogui el contracte únic ni les minifeines

Joan Faus
2 min

MadridLa ministra de Treball, Fátima Báñez, ha dit avui que la reforma laboral que prepara l'executiu espanyol serà “completa i equilibrada” i se centrarà a augmentar la flexibilitat interna de les empreses i a reduir la temporalitat per generar ocupació “estable i de qualitat”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença al Congrés de Diputats, Báñez ha assegurat que la reforma, que el govern aprovarà aquest divendres, serà “operativa i útil” per crear ocupació i reduir els acomiadaments. “A curt termini ha de frenar la greu destrucció d'ocupació”, ha dit la ministra.

Báñez ha descartat que la reforma laboral inclogui el contracte únic perquè és "inconstitucional", ni les anomenades minifeines, que la ministra ha definit com a contractes per a joves "a temps complet per uns 400 euros". Báñez ha apel·lat, a més, a la “responsabilitat” dels sindicats perquè no convoquin una vaga general després de la presentació de la reforma laboral.

Bánez ha advocat per acabar amb la “dualitat” del mercat laboral entre treballadors temporals i fixos. “Una part de la població té feina estable i una altra està sotmesa a una excessiva rotació. És un problema estructural del sistema. Un mercat laboral just ben regulat amb incentius tendeix a evitar l'acomiadament per mitjà de mecanismes de flexibilitat interna”, ha assegurat. En aquest sentit, ha avançat que la reforma vol reduir la temporalitat, que és del 25% davant del 14% del conjunt de la Unió Europea.

Els joves són els que més pateixen la temporalitat, i la reforma se centrarà també en aquest col·lectiu. La ministra ha anunciat que es “reordenarà” la política de contractació indefinida dels joves perquè sigui "més eficient i eficaç" i “més atractiva” per a les empreses. Ha dit que es milloraran els "mecanismes d'intermediació laboral" per "posar fi a la lacra" de l'atur juvenil, amb una mitjana de gairebé el 50%.

Báñez ha insistit també en la importància de potenciar la flexibilitat i vincular els salaris a la productivitat. “La regulació del mercat afecta la competitivitat de les empreses. La vinculació (dels sous) amb l'IPC afecta les empreses i genera inflació”.

També ha dit que s'impulsarà la formació durant tota la vida laboral dels treballadors, així com la dels joves sense títol oficial, perquè puguin “conjugar formació i ocupació”. Báñez ha apostat, a més, per augmentar la lluita contra el frau en el cobrament de les prestacions per desocupació i dotar de “més flexibilitat i capacitat d'adaptació” els autònoms i les pimes.

stats