Economia 22/04/2016

L’acomiadament de Todó va ser improcedent

Ara
2 min
Todó va estar a Caixa Catalunya entre el 2008 i el 2013.

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha ratificat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obligava CatalunyaCaixa a pagar 600.000 euros d’indemnització per l’acomiadament de l’expresident Adolf Todó i 600.000 més pel de l’exconseller delegat Jaume Masana.

L’alt tribunal ha rebutjat el recurs que havia interposat el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per evitar aquest pagament adduint irregularitats en la gestió dels directius, als quals va cessar el maig del 2013.

En una instància anterior, el TSJC havia desestimat el recurs interposat per CatalunyaCaixa a una sentència d’un jutjat de primera instància de Barcelona, que declarava improcedent l’acomiadament de Todó i Masana, i en la seva sentència obligava l’entitat a readmetre’ls o bé a pagar-los una indemnització de 600.000 euros (el sou de dos anys) a cada un d’ells.

La sentència del Suprem, avançada per La Vanguardia, comparteix la tesi del TSJC i afirma que les argumentacions per l’acomiadament dels directius són “etèries i poc concretes”. A més, desestima les suposades irregularitats i afirma que entre els dos directius i el FROB hi va haver discrepàncies d’índole “tècnico-professional amb evident contingut econòmico-polític”.

Tots dos directius van arribar a Caixa Catalunya quan l’entitat ja estava sumida en la crisi per l’esclat de la bombolla del totxo i per l’alta exposició que hi tenia la caixa. Todó va ser nomenat director general de Caixa Catalunya el 2008 en substitució de José María Loza i ho va ser fins al 2010, moment en què va assumir el mateix càrrec a CatalunyaCaixa, unió de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa. L’any 2011 l’entitat va haver de ser rescatada amb més de 12.000 milions d’euros de diner públic i el banc d’Espanya el va nomenar president de Catalunya Banc.

El febrer del 2012 el ministre d’Economia, Luis de Guindos, va situar en 300.000 euros el sou dels màxims dirigents dels bancs nacionalitzats, una xifra que va suposar una reducció del 80% del salari de Todó, que fins aleshores percebia 1,5 milions d’euros. I un any més tard els dos directius eren acomiadats.

Una derrota per a De Guindos

La sentència feta pública ara suposa una victòria de Todó contra De Guindos, que en el seu dia es va oposar personalment a admetre que l’acomiadament dels dos directius catalans fos improcedent. De Guindos va fulminar Todó i Masana dels seus càrrecs per discrepàncies en el procés de venda de CatalunyaCaixa: el ministre el va ajornar en contra del criteri de Todó.

Al llarg del procés, fins a set jutges han considerat improcedents aquests dos acomiadaments. A més, la sentència condemna l’entitat a pagar també els costos del procés judicial. Fonts de CatalunyaCaixa, ara part del grup BBVA, recordaven que aquests fets són antics i que ja hi havia provisions fetes per fer front a aquesta sentència.

stats