TRACTAT COMERCIAL
Economia03/05/2016

L’alimentació frena el TTIP

Greenpeace filtra documents que revelen grans dificultats en l’acord de lliure comerç Europa-EUA

Laia Forès

Brussel·lesGairebé tres anys després de l’inici de les negociacions de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i els Estats Units (TTIP, per les sigles en anglès), no només s’ha disparat l’oposició a l’acord de l’opinió pública, sinó que en el terreny polític Brussel·les i Washington han constatat les enormes dificultats de trobar acords en qüestions clau com el medi ambient o la seguretat alimentària.

Inscriu-te a la newsletter Els bancs, tan propers, tan llunyansInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La filtració de 248 pàgines confidencials de les negociacions que va fer ahir Greenpeace revela profundes divisions entre els dos blocs i la pressió dels Estats Units perquè Europa s’avingui a rebaixar o eliminar regulacions que als països europeus són més estrictes que a l’altra banda de l’Atlàntic. Precisament aquesta era una de les principals preocupacions de les organitzacions, els governs i els ciutadans que estan en contra de l’acord.

Cargando
No hay anuncios

“Aquests documents confirmen el que hem estat dient des de fa molt de temps: el TTIP posaria les corporacions al centre de les decisions polítiques en detriment de la salut pública i el medi ambient”, va assegurar Jorgo Riss, director de Greenpeace Europa. Riss va afegir que ja se sabia que la posició europea era “dolenta”, però ara es veu “que la nord-americana és fins i tot pitjor”.

Opacitat de les negociacions

Cargando
No hay anuncios

La publicació dels documents, a més, fa que per primera vegada les propostes de l’administració Obama siguin conegudes. Fins ara només la UE feia públiques les seves posicions, tot i que les converses amb Washington i els seus resultats s’havien portat fins ara amb el màxim secretisme i opacitat.

Un exemple de discòrdia entre els negociadors és l’ús d’animals en assajos en sectors com la cosmètica, una pràctica permesa als EUA però vetada a Europa. Altres aspectes en què no es posen d’acord són l’ús de pesticides o l’alimentació animal que després es destina al consum humà.

Cargando
No hay anuncios

En general, les normatives de protecció sanitària són més estrictes a la UE, on mana l’anomenat “principi de precaució”, que consisteix a prohibir tot allò de què se sospiti, encara que no estigui demostrat científicament que sigui nociu per a la salut. El govern nord-americà vol que en el TTIP no s’inclogui aquest principi per als productes importats dels EUA i, en canvi, es reconegui la seva filosofia, que és justament la contrària: per prohibir un aliment s’ha de demostrar que és nociu per a la salut. Als Estats Units, per exemple, estan autoritzats aliments modificats genèticament per a consum humà o la carn de pollastre desinfectada amb clor, productes prohibits als països europeus.

Resposta de la CE

Cargando
No hay anuncios

Després que Greenpeace publiqués els documents a la seva pàgina web, Brussel·les va negar ahir taxativament les acusacions de l’organització ecologista. En un text al seu blog, la comissària de Comerç, Cecilia Malmstrom , va assegurar que la UE no es doblegarà a les pressions nord-americanes. “Cap acord comercial de la UE rebaixarà el nostre nivell de protecció als consumidors, a la seguretat alimentària o al medi ambient”, va escriure la comissària.

La filtració del xoc entre Brussel·les i Washington pel TTIP, sumada a la creixent oposició pública al tractat, posa en dubte que l’acord es tanqui a finals d’any, tal com volen els negociadors. A Europa, ja hi ha alguns governs -sobretot el de França- que recelen del TTIP, tot i que el tractat continua comptant amb el suport i el lideratge de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i d’altres capitals europees.