COMERÇ EXTERIOR
Economia21/05/2015

L’automòbil dispara l’exportació

Les vendes a l’exterior marquen un nou rècord mensual i el dèficit comercial comença a baixar

Xavier Grau

BarcelonaLes exportacions catalanes van marcar al març el seu rècord històric amb gairebé 6.000 milions d’euros, amb un creixement de més del 15% respecte a fa un any, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Economia. Tot i que les importacions van continuar augmentant, ho van fer en menor mesura (es van situar per sobre dels 6.500 milions, una mica més del 8%), cosa que va permetre reduir el dèficit comercial en un 30%. Els 5.908 milions d’euros d’exportacions catalanes del març superen el volum històric de vendes a l’estranger en un sol mes, segons el departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. Gràcies a les bones dades del març, a més, es va consolidar la tendència de millora registrada en el primer trimestre de l’any.

Inscriu-te a la newsletter Els bancs, tan propers, tan llunyansInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya va tancar els tres primers mesos amb un dèficit comercial de 2.819 milions d’euros, una xifra que suposa una reducció del 6,3% respecte al primer trimestre del 2014. Aquesta reducció s’entén sobretot per l’augment de les exportacions del gener al març, que van pujar a 15.657 milions d’euros (un 6,6% més que en el primer trimestre de l’any passat). Les importacions, per la seva banda, van augmentar menys, un 4,4%, i es van situar en 18.477 milions.

Cargando
No hay anuncios

L’augment d’exportacions i la desacceleració de les importacions han dut a una millora de la balança comercial, reduint el dèficit, tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat. De fet, l’economia espanyola ha aconseguit reduir quasi un 15% el dèficit comercial. Una reducció en la qual té bastant a veure la caiguda del preu del petroli i, per tant, dels preus energètics en general.

En el cas de Catalunya, les exportacions de productes energètics en el primer trimestre van superar els 500 milions i van pujar un 33% respecte al primer trimestre de l’any passat i, per contra, les importacions de productes energètics van caure més d’un 34%, fins a gairebé 17.000 milions d’euros. La reducció del dèficit comercial ha comportat una millora de la cobertura -la part de les importacions coberta per les exportacions-, que en el cas de Catalunya és del 84,7% en el primer trimestre i en el cas de l’Estat puja fins al 91,7%. A més, Catalunya es consolida com el territori més exportador de l’Estat, ja que aporta una quarta part del total.

Cargando
No hay anuncios

Els motors

Tot i que el sector químic continua sent el primer exportador de Catalunya, amb un 26% del total en el primer trimestre, el cert és que els grans creixements els aporten la indústria de l’automòbil i l’alimentació. La química, amb 4.068 milions exportats en el primer trimestre, va créixer un 0,4%. Però la indústria del motor, amb dos grans fabricants a Barcelona -Seat i Nissan-, va demostrar la recuperació. Les seves exportacions van pujar en el primer trimestre a 2.732 milions d’euros, una xifra que suposa el 17% de totes les vendes catalanes a l’exterior. Les exportacions del sector de l’automoció van créixer un 18% en el primer trimestre d’aquest any. En el cas de la indústria de l’alimentació, les exportacions van fregar els 2.000 milions d’euros en el primer trimestre, cosa que suposa el 12,7% de vendes a l’exterior, amb un increment del 8,6% respecte al primer trimestre de l’any passat.

Cargando
No hay anuncios

Del total de les exportacions catalanes, dos terços van anar a la Unió Europea (UE). Les vendes a la UE van créixer un 7,8%, tot i que amb un comportament dispar, ja que França, tot i ser el primer client, va disminuir les compres de productes catalans en un 0,8%, mentre que les vendes a Alemanya, Itàlia, el Regne Unit i Portugal van augmentar un 7,3%, 12%, 18,5% i 12,4%, respectivament.

Les exportacions catalanes a destinacions no europees s’han vist impulsades per l’enfortiment del dòlar enfront de l’euro, fins al punt que les vendes a l’Amèrica del Nord van pujar un 19%. Les vendes a l’Amèrica Llatina -on el dòlar també és la moneda de referència- van incrementar-se un 9,2%.