Economia 08/11/2017

L'Íbex-35 cau al voltant de mig punt durant la jornada de vaga

El selectiu espanyol està més pendent dels resultats empresarials i les dades macroeconòmiques

Natàlia Vila
2 min
La borsa vol ser més flexible

BarcelonaL'Íbex-35 pràcticament no ha notat els efectes de la vaga a Catalunya. A les quatre de la tarda, quan faltava una hora i mitja per al tancament de la sessió, el selectiu espanyol baixava tres dècimes i se situava per sota dels 10.200 punts, més pendent de les dades macroeconòmiques i els resultats empresarials que no pas de la situació d'aturada general a Catalunya.

La borsa espanyola, de fet, ha obert la sessió d'aquest dimecres pràcticament plana. A primera hora del matí, el selectiu espanyol ha arrencat amb una pujada imperceptible, del 0,07%. Trenta minuts després de l'obertura, però, l'Íbex-35 ja baixava un 0,14%, fins als 10.216 punts. Això ha fet témer els analistes ja des del matí que avui, un altre cop, el selectiu espanyol tampoc aconseguiria tallar la ratxa de cinc dies seguits en vermell, i s'hi ha sumat el sisè.

Les setmanes anteriors, l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol i la convocatòria d'eleccions al desembre van actuar com un bàlsam per als mercats. Ara, en canvi, els inversors estan més atents a les dades macroeconòmiques i empresarials.

Un dels exemples més clars d'aquesta lupa sobre les dades empresarials va ser la reacció d’aquest dimarts a l’anunci de Siemens Gamesa: la companyia -que va anunciar 135 milions de pèrdues i l’acomiadament de 6.000 treballadors- va ser durament castigada als mercats amb una baixada del 6,8% al tancament de la sessió. En el terreny macroeconòmic, el possible retard del pla fiscal de Donald Trump, als Estats Units, també genera incertesa als mercats.

Així doncs, la incertesa dels últims dies es manté, però la tensió política a Catalunya sembla haver quedat, avui, en un segon pla. La percepció de perill dels inversors a Espanya, que es calcula amb la prima de risc, també es manté per sota dels 110 punts aquest matí de vaga general.

stats