ECONOMIA
Economia 24/11/2013

"Sí que hi ha diners, els tenen els banquers": una multitud protesta contra "l'austericidi" a Barcelona

200.000 persones, segons els organitzadors, i 12.000, segons la Guàrdia Urbana, exigeixen la retirada dels "pressupostos antisocials"

Dani Sánchez Ugart
2 min
La capçalera de la manifestació a Barcelona / ARA

BarcelonaUna 'marea social' formada per milers de persones convocades per sindicats i moviments socials han omplert aquest diumenge la part central del passeig de Gràcia de Barcelona en una manifestació "contra els pressupostos antisocials", tant els espanyols com els catalans, però també contra la reforma de les pensions i la reforma laboral. La manifestació, que segons l'organització ha comptat amb la participació de 200.000 persones i segons la Guàrdia Urbana ha aplegat 12.000 persones, l'ha encapçalada per un grup de discapacitats de l'associació ECOM.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb lemes com "Sí que hi ha diners, els tenen els banquers", "Això no és una crisi, és una estafa" i crides a la vaga general, la protesta, que ha començat gairebé 20 minuts tard per l'acumulació d'agrupaments socials al davant de la pancarta principal, s'ha desenvolupat enmig d'un ambient festiu i familiar i sense incidències. La marxa ha baixat tot el passeig de Gràcia i la Via Laietana, un recorregut més llarg que habitualment en les manifestacions sindicals, per la voluntat dels convocants d'incloure-hi moviments diversos.

Al manifest unitari, els convocants han protestat per "l'austericidi permanent" i han denunciat que "l'ofensiva dels poders financers, amb la submissió dels governs, fa que es continuïn aplicant retallades cada cop més agressives contra les classes populars".

"Ens preocupa la sanitat, els col·legis, les beques, el treball, les hipoteques...", ha explicat la Fina Martínez, una manifestant membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Pineda de Mar que ha perdut casa seva perquè el banc se l'ha quedat i que fa cinc anys que és a l'atur.

Els sindicats no descarten la vaga

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, ha considerat, en declaracions prèvies a l'arrencada de la manifestació, que la protesta demostra que "la societat catalana vol dir 'prou'" i ha assegurat que "no es pot descartar res" en referència a una possible vaga general. El seu homòleg a CCOO, Joan Carles Gallego, per la seva banda, ha denunciat que "moltes famílies viuen amb l'únic ingrés de les pensions" que ara se'ls retallarà.

La convocatòria ha comptat amb el suport dels principals sindicats catalans, la UGT, CCOO i USOC, i desenes de moviments socials i veïnals, i arriba l'endemà que es van manifestar a Madrid milers de persones convocades per la cimera social. Entre els convocants hi havia associacions de mestres, treballadors de la sanitat, de discapacitats, de jubilats, d'immigrants i ONG.

Entre els manifetants també hi havia membres de l'ANC, com la Marisol de las Heras, de 53 anys, que ha explicat: "Demanem la independència perquè s'arregli tot allò pel que estem protestant aquí".

stats