Economia 13/04/2015

Mas-Colell veu "clarament exagerats” els càlculs de De Guindos

El conseller apunta que l'estalvi real de Catalunya per la rebaixa dels interessos del FLA no és de 3.000 milions com ha dit el ministre De Guindos des de Barcelona, sinó de 500 milions

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. ROGER PI DE CABANYES / ACN

MadridA diferència del ministre Luis de Guindos, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha estat rebut amb tebior a Madrid. Una cinquantena de persones han emplenat només la meitat de l’auditori de la Fundació Juan March a dos quarts de vuit del vespre, en el marc d’un cicle d’entrevistes a persones que van ser becades per l’entitat del difunt banquer durant els anys seixanta i setanta. I les desercions s'han començat a fer evidents quan s’acostava l’hora de sopar i un públic, la majoria jubilat, començava a desfilar cap a casa. A més, a diferència de De Guindos, Mas-Colell també ha estat tebi amb la relació entre Catalunya i l’Estat. Ni molt menys ha entrat en el to electoralista durant una conferència en què ha provat de bastir ponts entre Barcelona i Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En sortir, les declaracions de De Guindos l’agafaven amb el peu descompassat i s’afanyava a teixir una resposta ràpida abans d’agafar l’AVE de tornada a casa, un transport que, segons el conseller, per molt que retalli distàncies “no està facilitant l’enteniment” entre les dues capitals. Mas-Colell ha titllat d’electoralista el to De Guindos i ha criticat que l’anunci per part del ministre d’Economia d’un estalvi a Catalunya de fins a 3.000 milions d’euros aquest 2015 per la rebaixa dels interessos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) era “clarament una exageració”.

El conseller ha acusat De Guindos de voler “ensenyar” uns “mèrits” econòmics que no són exclusius de l’Estat sinó sobretot del conjunt de les comunitats autònomes i, per sobre de tot, del Banc Central Europeu (BCE): la possibilitat de finançar-se a una interès zero o fins i tot negatiu. “És lògic que el ministre se’n senti orgullós”, però també és “lògic que nosaltres ens financem barat en aquest context”, ha puntualitzat, assenyalant que l’estalvi que calcula el Govern per aquests interessos a tipus zero és de 500 milions d’euros respecte els pressupostos d’aquest any.

Durant l’entrevista a Madrid dins del cicle “Memòries de la Fundació March, en què també ha repassat els seus inicis universitaris com a jove becat per la Banca March, Mas-Colell ha advertit de la “polarització” creixent entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, ha alertat que “l’obsessió” a l’Estat per igualar jurídicament els territoris és negatiu en termes de cost-benefici per a Espanya. “Deixin que puguem experimentar amb més autogovern”, ha demanat al PP, declarant-se “sobiranista però no independentista”.

Per a Mas-Colell la situació està estancada per “la desconfiança mútua” motivada per les sospites d’incompliment de qualsevol acord que es pugui assolir: “Pel costat català hi ha desconfiança que si s’arriba a un acord l’any que ve s’incomplirà, i per part del govern central o un sector de l’opinió pública en general, es pensa que no val la pena un acord perquè l’any següent Catalunya demanarà més”.

stats