UE

La UE vol posar aranzels a productes xinesos venuts per Shein, AliExpress o Temu

La Comissió Europea té previst eliminar el llindar de 150 euros per sota del qual les mercaderies estan exemptes de l'impost de duanes

ARA
2 min
La pàgina de Shein.

BarcelonaBrussel·les estudia fer un nou moviment en la seva guerra comercial amb la Xina. La Comissió Europea vol posar aranzels a les mercaderies que els europeus compren directament al detall a companyies xineses, com ara Temu, AliExpress i Shein, segons informa el Financial Times. Concretament, pretén eliminar el llindar de 150 euros per sota del qual les mercaderies estan exemptes de l'impost de duanes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les mateixes dades de la Comissió Europea, l'any passat la Unió Europea va importar fins a 2.300 milions en articles d'aquesta mena de companyies de venda per internet que tenien un cost menor a 150 euros i que, per tant, estaven lliures d'aranzels. A més, l'executiu comunitari alerta que el comerç electrònic d'europeus amb marques xineses s'ha anat duplicant any rere any, i només a l'abril ja es van superar els 350.000 productes comprats.

Brussel·les també critica que les empreses xineses es beneficien de les subvencions estatals que reben per part de Pequín per fer enviaments a baix cost a la Unió Europea. D'altra banda, recorda que aquesta mesura afectaria totes les companyies de fora del bloc comunitari, però cal recordar que, per exemple, Amazon, que té seu als Estats Units, sol utilitzar punts d'enviament i venedors que tenen seu dins del territori comunitari.

L'any passat la Comissió Europea ja va posar sobre la taula la possibilitat d'aplicar impostos a totes les importacions al detall que arriben de la Xina, també les que no superen els 150 euros. Ara Brussel·les s'ho tornaria a plantejar davant de l'increment substancial i accelerat de la compra de productes xinesos barats per part dels ciutadans comunitaris.

Oposició d'alguns països

Tanmateix, la iniciativa de la Comissió Europea pot xocar amb la negativa d'alguns estats membres, que consideren que això pot fer augmentar la càrrega de feina que haurien d'assumir a les seves fronteres i en els controls de duanes. De fet, alguns països, segons recull el Financial Times, s'han queixat que els seus funcionaris de duanes ja han d'assumir massa feina en aquest sentit.

Les tres grans plataformes de compra per internet que es poden veure afectades per aquesta mesura s'han mostrat predisposades a treballar amb Brussel·les per complir amb la normativa. Temu assegura que el seu model de negoci no depèn d'aquesta mena d'articles barats que ven a la UE i es mostra "obert" a alinear-se amb "totes les polítiques que tirin endavant els legisladors" comunitaris. Al seu torn, AliExpress també afirma que ja s'ha posat en contacte amb la Comissió Europea per treballar conjuntament i que compleixen amb les normes del mercat de la UE, i Shein ha dit que dona "un suport total" a les reformes de drets de duana que vulgui impulsar l'executiu comunitari.

stats