Economia 27/06/2012

Miquel y Costas crearà 380 llocs de treball amb la nova fàbrica de paper a la Pobla de Claramunt

La multinacional catalana, destacat fabricant de paper per a la indústria tabaquera, preveu una inversió de 60 milions els propers tres anys en la nova planta

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEl fabricant de paper Miquel y Costas crearà uns 80 llocs de treball directes i uns 300 d'indirectes quan entri en funcionament a finals d'any la nova fàbrica que està construint a la Pobla de Claramunt.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'empresa, Jordi Mercader, ha detallat aquest dimecres una inversió ambiciosa de 60 milions d'euros entre el 2013 i el 2015 per a la nova fàbrica i per a millorar processos i eficiència a les fàbriques del grup.

La nova planta de la Pobla de Claramunt es dedicarà a la fabricació de paper amb altes prestacions i d'alta gamma per a sectors com l'electrònica –els circuits impresos electrònics–, la construcció o bé l'alimentació, amb aplicacions com ara embolcalls de productes carnis o bosses d'infusions.

Bona part de la producció es destinarà a l'exportació, a països desenvolupats d'Europa, Amèrica i Àsia, ha explicat Mercader en una trobada amb periodistes prèvia a la junta d'accionistes.

El 2011 va ser un any de creixement per a l'empresa, que va facturar 191,3 milions, un 6% més. Els beneficis van créixer gairebé un 15% respecte al 2010 i van superar els 23 milions d'euros.

La branca del paper de tabac concentra tres quartes parts de les vendes. Miquel y Costas subministra paper per a les principals companyies tabaqueres i compta, a més a més, amb la marca pròpia Smoking de llibrets de paper de fumar.

L'estabilitat dels comptes i el creixement s'han vist reflectits també a la borsa. En un context de pèrdues a l'Íbex i a molts valors espanyols, Miquel y Costas acumula un increment del 10% aquest any. El primer trimestre les vendes van créixer i Mercader confia que l'evolució pugui mantenir-se al llarg de tot el 2012.

Actualment, les famílies fundadores de la companyia controlen el 31% del capital, i Banc Mare Nostrum (BMN), on ha quedat Caixa Penedès, en té un 18%. Amb el 4,76% corresponent a autocartera i participació de directius de la companyia, el 53,91% del total de l'accionariat és en mans del consell i afins.

Quan se li ha preguntat per si BMN té intenció de vendre aquest 18%, Mercader ha dit que no li consta, i ha subratllat que se sent "deutor" amb aquesta entitat financera pel suport que li va prestar en moments difícils.

Quant als inversors estrangers, suposen el 24,13%, i entre ells hi ha un fons sobirà noruec, la gestora de fons Fidelity, Morgan Stanley, i el seu exsoci a Itàlia, Tobaccos.

Amb Tobaccos, que té l'1% de l'accionariat, hi ha un conflicte judicial en marxa. Mercader ha dit que no hi ha cap provisió feta per afrontar una eventual derrota als tribunals.

Respecte a la resta de l'accionariat nacional, el fons d'inversió Bestinver ostenta l'11,33%, i altres accionistes individuals sumen el 10,63% restant.

stats