Economia 30/09/2014

"No hi haurà cap col·lapse pressupostari a Catalunya": la defensa de Montoro dels comptes per al 2015, en 10 frases

El ministre d'Hisenda ha presentat al Congrés el projecte de llei

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha presentat aquest dimarts al Congrés els detalls dels pressupostos generals de l'Estat per al 2015, que contemplen una atonia en la inversió a Catalunya, un deute públic desbocat que té previst superar la totalitat del PIB i un augment en la formació dels aturats, entre d'altres. Recollim a continuació 10 arguments del ministra en defensa del projecte de llei, que les pròximes setmanes es debatrà al Congrés i al Senat.

1.- Sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA): "L'Estat no està rescatant a Catalunya ni a cap comunitat autònoma. Això és un llenguatge pervers. Perquè el govern d'Espanya és el dels catalans també".

2.- Resposta a Mas-Colell, que ja adverteix que no complirà amb dèficit: "Si un governant membre de la Generalitat està preocupat per un col·lapse pressupostari de Catalunya, que sàpiga que això no passarà. Ja els ho vaig dir a principis del 2014: a Catalunya es pagaran tots els serveis públics i a proveïdors el 2014 i el 2015".

3.- Sobre el finançament autonòmic: "Les queixes d'alguns líders autonòmics no tenen sentis. Millora el finançament territorial per a les comunitats autònomes i les entitats locals".

4.- El risc d'una nova recessió: "El govern [espanyol] no té un pla B. Ja li costa prou tenir un pla A [riures]. Si tens un pla B és que ni et creus el que estàs fent"

5.- Reformes i retallades: "No convé que el govern actual abandoni la política de retallades".

6.- Model dels pressupostos: "Pretenem fer una política fiscal neutral. Seguir amb la contenció de la despesa, per seguir reduint el dèficit [...]. Aquest pressupost és com tota la resta, mai millor dit. L'Estat es gasta els diners en pensions i prestacions socials, i ho seguirem fent".

7.- Sobre una menor partida en prestacions per als aturats: "Estem en un procés de creació de llocs de treball. Segueix havent-hi molt d'atur, però contemplem que les prestacions baixin perquè ja no es destruiran llocs de treball".

8.- Context europeu: "Ningú pot negar que estem liderant la sortida de la crisi".

9.- Sobre el futur de RTVE després de la dimissió d'Echenique pels problemes financers: "El present i futur de RTVE està garantir. Les aportacions no han variat. Aquest servei públic ha d'existir".

10.- Impost sobre els dipòsits bancaris: "No podem acceptar una doble imposició. Nosaltres hem presentat un recurs d'inconstitucionalitat. És el Tribunal Constitucional el que s'ha de pronunciar".

stats